Witajcie
Chciałbym, aby ten wątek był pomocny dla ludzi, którzy często nie mają z kim porozmawiać, do kogo się odezwać, wyżalić z jakiegoś problemu, a nie wiedzą, że istnieje dobry sposób na zaradzenie temu problemowi. Mowa o telefonach zaufania, które nie raz wyciągnęły mnie z opresji, ale po pierwsze musisz oczekiwać pomocy, a po drugie być miłym - to wszystko, aby sobie pomóc. No ok, trzeba mieć też parę groszy na koncie, ale jest też darmowa alternatywa (szczegóły poniżej).
Telefony zaufania - czym są
Telefony zaufania gromadzą ludzi, którzy bezinteresownie pomagają innym poprzez rozmowy telefoniczne. To nie tylko "niebieska linia", z człowiekiem po drugiej stronie linii można porozmawiać o wszystkim - ręczę za to. A więc czy macie depresję, czujecie się samotni, dzwońcie i "a nuż się uda". Nie wszyscy pomagający są osobami z wykształceniem psychologa, czasem są to zwykli ludzie chcący pomagać. Wolontariusze poszczególnych ośrodków zmieniają się - nie jest tak, że pod słuchawką cały czas siedzi jedna osoba.
W czasie rozmowy zapewniona jest anonimowość (chyba, że wolontariusz uzna, że zagrażasz swojemu życiu, to wtedy wzywa policję) i nie ma znaczenia miejsce zamieszkania, z którego dzwonisz. Osoby odbierające telefon to zwykle ludzie w wieku 30-50 lat (wykonałem już może z 50 telefonów, więc wiem ; ).
Nie wszyscy wiedzą na czym polega depresja, nie wszyscy będą umieli wskazać ci przyczynę Twoich zaburzeń - musisz o tym wiedzieć. Mimo wszystko warto próbować dowiedzieć się nowych rzeczy, a przede wszystkim posłuchać czyjegoś spojrzenia na sprawę. Polecam wybadać sobie godziny, w których telefony są czynne i korzystać z wielu.
-----------------------
Lista telefonów zaufania (obecnie nie wszystkie telefony są aktualne - dowiedziałem się, że jedyna osoba, która miała uprawnienia do edycji strony po prostu zmarła)
http://www.telefonza...ania_wykaz.html
Wykaz jest jak widać spory, do wyboru do koloru Osobiście polecam celować w Kraków, Olsztyn, Gdynię.
Istnieje także darmowy telefon zaufania: 116-123 (http://www.psycholog...owy-116123.html)
Pozdrówki