Skocz do zawartości

Zdjęcie
* - - - - 1 głosy

Sekret

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tomcio8484

Tomcio8484

Weteran forum

• Bywalec
  • 1229 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 24 wrzesień 2016 - 22:45

fajny filmik edukacyjny. Nic nowego, ale warto do tego ciągle wracać i przypominać. Tytuł trochę mylący, bo nie chodzi tylko o bogactwo materialne. No i nie we wszystko trzeba wierzyć co tam mówią

Użytkownik Tomcio8484 edytował ten post 24 wrzesień 2016 - 23:17

• daisykwiat lubi to

#2 daisykwiat

daisykwiat

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 287 postów
  • Imię:Malgorzata

Napisano 26 wrzesień 2016 - 09:25

Gdy włączyłam ten film to pomyslałam, o nie ! Półtorej godziny słuchania jakichś bzdur o sekrecie.
Ale za chwile znalazlam alternatywę dla negacji i pomyslałam, przecież kręcę sie w domu i mam jeszcze 2 godziny do wyjścia to włączę i niech sobie leci a ja bede słuchać.
Ja z natury jestem niedowiarek i ciezko mi uwierzyć,ze jak przypnę na tablicy marzeń kartkę, ze nie chce mieć kredytu na dom to ten kredyt zniknie. Ale nie o to w tym filmie chodzi. Pokazuje on nam siłę naszych mysli, odczuć a to jest temat mojego bloga i tu sie zgadzam.
Zgadzam sie z tym,ze my sami musimy pokochać wpierw siebie aby ktos pokochał nas. Musimy myślec co chcielibyśmy w życiu osiągnąć wierząc w to. Musimy myślec pozytywnie aby przyciągać rzeczy pozytywne i ludzi. Napewno nie będziemy mieć nowego mieszkania siedząc posępnymi w fotelu nie robiąc nic. I napewno pozytywne myslenie i nastawienie wyzwala to, że marzenia mogą sie spełniać. Wypróbuje tablice marzeń i wizualizacje, w końcu nie mam nic do stracenia a wiara podobno czyni cuda :)
Dziękuje za film!
  • Tomcio8484 lubi to

#3 LunaSan12

LunaSan12

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 8 postów
  • Imię:Lidia

Napisano 25 styczeń 2017 - 14:14

Też to oglądałam! Myślę, że jest to w gruncie rzeczy technika, którą człowiek może wszytsko osiągnąć, a mianowicie "samospełniająca się przepowiednia". Jeśli intensywnie o czymś myślimy to możemy to uzyskać podświadomie do tego dążąc.

#4 Tajgi

Tajgi

Bywalec

• Bywalec
  • 790 postów

Napisano 25 styczeń 2017 - 15:30

Również oglądałam i mam sprzeczne uczucia. Z jednej strony film jest motywujący. Często zapominamy o swoich marzeniach, planach, celach. Jak się o czymś nie pamięta, to się raczej tego nie osiągnie. Tyle, że cały film zrobiony jest tak, jakby twórcy chcieli nawrócić na swoją "wiarę". W stylu pokazali jakiś cud i "dowody" na cud. Co powoduje, że jest mało wiarygodny.

#5 Cichy

Cichy

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 45 postów
  • Imię:Mateusz

Napisano 25 styczeń 2017 - 19:15

Ja zawsze jestem sceptyczny do takich filmów. "Możesz osiągnąć wszystko" i tym podobne tematyki. Ale obejrzę w wolnej chwili ;)

#6 northway

northway

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 20 postów
  • Imię:name

Napisano 18 sierpień 2018 - 18:17

Prosze byc ostroznym jesli chodzi o the secret, kontrowersyjna, mocno klocaca sie z wiara katolicka, magiczne myslenie, moc wszechswiata, afirmacje, malo jesli w ogole miejsca na ingerencje wlasna, ciezka parce, troche zglebialem temat, ale szybko na szczescie odlozylem, mimo ze lata temu nie bylem wyczulony na takie pułapki w ladnym opakowaniu, ktore gwarantuja sukces na kazdej plaszczyznie. Lepiej sie nie sparzyć tym bardziej majac krucha psychike

• molenka i Willow47 lubią to

#7 Gość_Oreganok_*

Gość_Oreganok_*
  • Gość

Napisano 22 kwiecień 2021 - 16:56

Film Sekret opowiada o jednej z 7-miu prawd hermetycznych- prawie mentalizmu. Myśli mogą stać się rzeczywistością, pod warunkiem,

że będziemy zgodni z wszystkimi  prawami rządząymi rzeczywistością. O tym jakie to prawa i jak być z nimi zgodnymi,

by mieć sprawczą moc myśli  o tym już książka/ film Sekret nie mówi.

NIe daje szczegółowych instrukcji ani narzędzi, a bez tego nie osiągniemy sprawcej mocy myśli. 

IMO Czyli nie jest tokompletne  narzędzie do zmian, ale raczej  inspiracja.  Inspiracja, byśmy uwierzyli w Siebie i poszukali narzędzi do zmian.

Czyli w sumie  fajna sprawa, co nie?

Użytkownik Oreganok edytował ten post 22 kwiecień 2021 - 16:56

• anche lubi to

#8 Gość_SmacznyKeksik_*

Gość_SmacznyKeksik_*
  • Gość

Napisano 22 kwiecień 2021 - 17:28

Super to ujales. Szkoda, ze czytelnicy i widzowie w wiekszosci nie sa swiadomi, ze to bardzo czastkowy i niekompletny opis systemu i to im czesto zaklamuje mozliwosc pelnego skorzystania z tej idei.

Użytkownik SmacznyKeksik edytował ten post 22 kwiecień 2021 - 17:28

#9 anche

anche

anche

• Moderator
  • 6862 postów

Napisano 22 kwiecień 2021 - 18:11

Zgadzam się, że sam "Sekret" jest świetny, ale właśnie jako inspiracja do zwracania uwagi na swoje myśli- mówiąc bardzo ogólnie, a na start to bardzo dużo.

Do zrozumienia fenomenu świadomości i sposobu funkcjonowania ludzi i świata polecam publikacje Davida Hawkinsa.

A z innej strony chciałabym nawiązać do popularnego teraz "design thinking" i do kanału SpecBabka na yt.

Linia Wsparcia (24h) 800 70 2222

Kryzysowy Telefon Zaufania (pon-pt, 14-22) 116 123

ITAKA centrum wsparcia dla osób w stanie kryzysu psychicznego (24h) 22 484 88 01 

ITAKA antydepresyjny telefon zaufania (pon i czw, 17-20) 22 484 88 01

Telefon Zaufania Uzależnienia Behawioralne 801 889 880 (codziennie, 17-22 opłata tylko za pierwszą minutę)

#10 Gość_SmacznyKeksik_*

Gość_SmacznyKeksik_*
  • Gość

Napisano 22 kwiecień 2021 - 18:31

Bardzo lubię słuchać Klaudii Pingot do snu :P
  • anche lubi to

#11 Depresjonista

Depresjonista

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 60 postów

Napisano 22 kwiecień 2021 - 19:49

Cały ten "Sekret" jest mocno przesadzony i jak zwykle chodzi o pieniądze. Myślenie ma duży wpływ na to jak postępujemy, ale nie ma co liczyć na cuda.

• ohnowow lubi to

#12 Gość_Oreganok_*

Gość_Oreganok_*
  • Gość

Napisano 22 kwiecień 2021 - 22:07

Zaskoczyłyście mnie pozytywnie na plus .

Podobnie do Was bardzo  szanuję Klaudię Pingot i cenię Jej  filmy  na yt.

Na temat prawa przyciągania też zrobiła:

i

Jeśli ktokolwiek  na forum jeszcze nie znał kanału yt Klaudii Pingot, to  ma szansę się przekonać.

#13 hawwa

hawwa

jestem jaka jestem :O)

• Bywalec
  • 6274 postów

Napisano 11 październik 2022 - 06:35

Mam taki tytuł ten audiobook, że odrzuca mi ręce by w to wejść...
"Świat należy do ludzi, którzy mają odwagę marzyć i ryzykować, aby spełniać swoje marzenia. I starają się robić to jak najlepiej." Paulo Coelho

#14 hawwa

hawwa

• Bywalec
  • 6274 postów

Napisano 11 październik 2022 - 08:53

@14820 za pewne religie obrzydzili mi zakłamani, pelni pychy księża, którzy myślą, że wyznają Boga, a za skórą mają szatana.. 

Żyje mi się lepiej bez wiary , bo nie muszę sluchać straszenia...

Użytkownik hawwa edytował ten post 11 październik 2022 - 08:53

• szklanka_w_polowie_pusta lubi to
"Świat należy do ludzi, którzy mają odwagę marzyć i ryzykować, aby spełniać swoje marzenia. I starają się robić to jak najlepiej." Paulo Coelho

#15 szklanka_w_polowie_pusta

szklanka_w_polowie_pusta

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 208 postów

Napisano 11 październik 2022 - 15:31

@14820 za pewne religie obrzydzili mi zakłamani, pelni pychy księża, którzy myślą, że wyznają Boga, a za skórą mają szatana.. 

Ja polecam własnowierstwo. Może kiedyś do tego wrócę.

#16 hawwa

hawwa

• Bywalec
  • 6274 postów

Napisano 11 październik 2022 - 15:51

@szklanka_w_polowie_pusta jedyne w co wierzę to w siebie. O życiu bez wiary mam na myśli życie bez jakiejkolwiek religii.

#17 daleki

daleki

Zadomowiony

• Bywalec
  • 3026 postów
  • Imię:Daniel

Napisano 11 październik 2022 - 16:45

@szklanka_w_polowie_pusta jedyne w co wierzę to w siebie. O życiu bez wiary mam na myśli życie bez jakiejkolwiek religii.

Jedna jest prawda: ojcem nam Słońce a matką Ziemia. To jedyna prawdziwa wiara.

Bycie starym głupcem jest proste: wystarczy się zestarzeć.

#18 Tawak

Tawak

blackpill

• Bywalec
  • 2697 postów
  • Imię:Anon

Napisano 11 październik 2022 - 22:45

Jedna jest prawda: ojcem nam Słońce a matką Ziemia. To jedyna prawdziwa wiara.

"Jedyna religia, to być młodym."
Charles Bukowski

#19 Gość_PiotrWill_*

Gość_PiotrWill_*
  • Gość

Napisano 11 październik 2022 - 22:56

Swego czasu interesowałem się religioznawstwem i między różnymi tzw. świętymi księgami przeczytałem również Biblię Szatana. I obawiam się, iż przedstawione tam standardy moralne są dużo wyższe niż większości katolickiego kleru. 

#20 daleki

daleki

Zadomowiony

• Bywalec
  • 3026 postów
  • Imię:Daniel

Napisano 12 październik 2022 - 19:45

"Jedyna religia, to być młodym."
Charles Bukowski

Tawak odsyłam do grobu Bukowskiego i tego co jest tam napisane: Nie próbuj. I dodam swój komentarz: Nie próbuj żyć, po prostu żyj.

Bycie starym głupcem jest proste: wystarczy się zestarzeć.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych