Skocz do zawartości

Zdjęcie

escitalopram czy może sertralina ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 adasko

adasko

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 3 postów
  • Imię:adam

Napisano 13 września 2016 - 19:37

witam po krotce przedstawie moją historie . 

od okolo dwoch lat przyjmuje escitalopram - mozarin  w dawce 10 mg . - mam zaburzenia lękowe dziwny niepokój i lęki . ale srednio mi ten lek pomaga przez co musze zabijac sie benzo - relanium xanax czy zolpidem na noc przez co mysle ze tez jestem po czesci uzalezniony  . bylem niedawno u psychiatry i polecil mi abym zmienil mozarin na asertin 50  poniewaz dziala bardziej przeciwlekowo ? dodam iz ciezko jest zdiagnozowac moj stan ale gdy np budze sie z rana mam lęk i uczucie napięcia ktore w dzien mi tez towarzysz . jak wezme relanium 5mg jest ok . tak wlasnie chcialbym sie czuc ! 

balem sie troche zmiany leku z tego wzgledu ze nieiwem jak zejsc z tego mozarinu aby nie bylo skutkow ubocznych i wejsc na asertin 50 ? 

jak myslicie warto sprobowac i odstawic wogole benzo przemeczyc sie troche ? czy po odstawieniu benzo tez bedzie poprawa ? 

z gory dziekuje za odpowiedzi 

#2 daisykwiat

daisykwiat

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 287 postów
  • Imię:Malgorzata

Napisano 13 września 2016 - 19:46

Asertin biorę. Pomaga w przekazywaniu serotoniny pomiędzy neuronami w mózgu. To jest dobry lek i nie uzależnia.
Z benzo niestety biorę clonazepam i tu sie martwię o jutro. Czytam,ze cieżko z tego wyjsć. Ale ufam mojemu psychiatrze, że wie co robi.
Nie odstawiaj benzo na własną rękę z dnia na dzień bo objawy mogą być groźne. Skonsultuj to ze swoim lekarzem. Taka moja rada.
Pozdrawiam

#3 adasko

adasko

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 3 postów

Napisano 13 września 2016 - 20:02

tak tylko jak zejsc z tego mozariniu i wejsc na ten asertin potrzebna jakas przerwa czy odrazu mozna czy schodzic stopniowo itp ?

#4 daisykwiat

daisykwiat

Średniozaawansowany

• Bywalec
  • 287 postów
  • Imię:Malgorzata

Napisano 13 września 2016 - 20:12

A co Ci lekarz powiedział ? Zastąpić jeden drugim ? Mozarin ma na celu podobnie jak Asertin wychwyt zwrotny serotoniny w mózgu.
Serototonina to tzw. Hormon szczęścia. Według mnie mają podobne działanie ale skoro psychiatra kazał zastąpić jeden drugim to widocznie wie co mówi. Ja mysle,że od razu skoro nie dostałeś innych wskazówek od doktora. Jesli masz watpliwości to skontaktuj sie z nim.

#5 adasko

adasko

Nowy uczestnik

• Bywalec
  • 3 postów

Napisano 13 września 2016 - 20:48

a jaki lek ssri dziala bardziej na lęki i niepokoj  niz na popawienie stanu depresyjnego waszym zdaniem ?