Depresja.ws - Forum: ACTA ? - Depresja.ws - Forum

Skocz do zawartości

• 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

ACTA ? Co wy o tym myślicie ? Oceń temat: -----

#1 Gość_Heloiza_*

• Grupa: Gość

Napisano 23 styczeń 2012 - 20:22

Nie wiem czy mogę zakładać taki temat w tym dziale, najwyżej zostanie usunięty. Po prostu jesem ciekawa jak wy odbieracie tą umowę i czy jesteście za czy może przeciw i dlaczego ? Ja osobiście jestem zażenowana, ale to na swój sposób smieszne ... Internet to taki Świat dla twórców i ludzi którzy mogą być tutaj sobą. Wielu może pokazać tutaj swoje dzieła, wielu może uczyć się dzięki udostępnianiu przez innych porad,tutoriali, instrukcji. To służy rozwojowi, nauce, kształceniu się, sztuce. Jeśli dojdzie do podpisu,wiele się zmieni. Wszystko cofnie się do początku. Wiadomo że istnieje wiele niebezpieczeństw niosących ze sobą skutki uboczne, ale to się nie zmieni. To dalej będzie robione i dalej prawo będzie gwałcone jak dotychczas - z tym że dyskretniej i ostrożniej. A zniknie wiele dobrego. Poza tym mówiąc o nas, jako o ludziach którzy są zamknięci w sobie i potrzebujący pomocy. Gdzie ją znajdziemy, skoro fora będą szybko zamknięte co wynika z dłuższej analizy umowy. Większość stron zostanie usuniętych. Zostanie zaledwie 5% z nich i znów wrócimy do początku - z tą różnicą, że bez możliwości pójscia dalej. Pomijając fakt że nasze prywatne rozmowy będą wysyłane do policji nawet bez podejrzeń narzuconych na nas, aby mogli przejżeć nawet wysyłane przez nas pliki. W internecie nie będziemy mogli wypowiadać się na temat żadnej firmy ani zakładu. Ani nawet krytykować czegokolwiek. Nasze blogi będą sprawdzane i kontrolowane i każde nasze słowo sledzone. Youtube, Imageshack, Demotywatory, Wrzuta, Wikipedia - wszystko zostanie zamknięte przez nauruszenie praw. :)

Dziękuję za wysłuchanie :)
Mam nadzieję że odpowiada wam ten temat.

Użytkownik Heloiza edytował ten post 23 styczeń 2012 - 20:26

0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   marta1111 

• Zadomowiony
  • PipPipPipPipPip
  • Wyślij prywatną wiadomość
  • Grupa: Użytkownik
  • Postów 1878

Napisano 23 styczeń 2012 - 20:35

Cześć Słonko :)

No wygląda na to, ze jednak się myliłyśmy i rząd podpisze. Ale to jeszcze musi ratyfikować parlament, zanim wejdzie w życie. Palikot, Pis, SLD są przeciwko... PO i PSL za... więc sprawa przesądzona, chyba że jacyś posłowie się wyłamią...

A co do traktatu, nie znam się na tym, w sensie prawnym...
ale nie brzmi to zbyt przyjemnie... a juz zupełnie nie wiem jak przestrzeganie tej umowy, że tak powiem w praniu będzie wyglądało...

ale jakoś orwell mi się przypomina :D

Również chętnie poznam opinie innych :D
0

#3 Gość_Heloiza_*

Napisano 23 styczeń 2012 - 20:38

Nie możemy określić czy się myliłyśmy, czy też nie. Mam pozytywne przeczucia że mogą tą umowę wycofać tak jak USA. Ale to takie resztki, nie mamy pojęcia co tak naprawdę zrobią. Może nas jedynie od podpisania tej umowy uratować bunt ludzi. I te chore 500 tysięcy podpisów. Ech, to jeszcze 3 dni a ja już wariuję. Pozostaję nam czekać. :)
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   marta1111 

• Zadomowiony
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 1878

Napisano 23 styczeń 2012 - 21:00

Chyba nie do końca. Pewne kraje już podpisały ACTA, w tym USA, to ona go stworzyła wraz z Japonią

http://pl.wikipedia....Trade_Agreement
inne państwa w trakcie dołączały się do nich.

Usa nie podpisały SOPA i PIPA, a to podobno gorsze niż ACTA
http://www.bankier.p...tu-2473064.html

Chyba, ze coś pokreciłam. Dopiero zaczynam to przeglądać...

a i przeczytajcie jeszcze to

z wikipedii

16 grudnia 2011 Rada Unii Europejskiej przyjęła porozumienie w sprawie ACTA[20]. 18 grudnia 2011 Rada Unii Europejskiej opublikowała krótką wzmiankę o przyjęciu ACTA na stronie 43 komunikatu prasowego na temat rolnictwa i rybołówstwa[21]. Przyjęcie ACTA przez Radę UE zostało dokonane w okresie polskiej prezydencji. „Proces ten był jednym z priorytetów Ministerstwa Gospodarki realizowanych podczas przewodnictwa Polski w Radzie UE.”[22]

25 listopada 2011 Rada Ministrów przyjęła uchwałę umożliwiającą podpisanie ACTA przez Polskę

Użytkownik marta1111 edytował ten post 23 styczeń 2012 - 21:15

0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Wodniczka 

• Anna Aneczkowata
  • PipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Postów 5512

Napisano 23 styczeń 2012 - 21:06

Jestem na NIE. Mam byc sledzona przez psy, co kolwiek napisze czy zrobie? Policja to niech lapie zlodziei i bandytow a nie zajmuje sie pierdolami.
...mimo iż się nie kręcę, wszystko wiruje...
1

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   marta1111 

• Zadomowiony
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 1878

Napisano 23 styczeń 2012 - 21:09

Mnie najbardziej rozśmieszyło, ze Rada UE opublikowała wzmiankę o przyjęciu ACTA w komunikacie prasowym o rolnictwie i rybołóstwie!!!

Nie wiem, ile w tym prawdy (pisze o tym wikipedia) ale co internet ma do ryb, nie mam pojęcia :D
1

#7 Gość_Heloiza_*

Napisano 23 styczeń 2012 - 21:21

Przepraszam Marto, widocznie pomyliłam się pisząc w sprawie USA. Nie sprawdzałam tego sama - doszły mnie takie słuchy ze USA nie podpisało tej umowy. Ech ... świetnie rozumiem Cie wodniczko. Zerknijcie na to ... http://www.youtube.c...h?v=PgylcWeUpPE. To pozwoli wam zrozumieć sens tej umowy.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   marta1111 

• Zadomowiony
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 1878

Napisano 23 styczeń 2012 - 21:23

Ja sprawdziłam przed chwilą, rano powiedziałam znajomej ze USA w ostatniej chwili nie podpisały :D

ups... :D

DOpiero jak Ty to napisałaś to ruszyłam na poszukiwania :D
0

#9 Gość_Heloiza_*

Napisano 24 styczeń 2012 - 10:40

Widzę że na tym forum ludzie lubią nabijać sobie posty na pytaniach CZEKOLADA CZY MIÓD niż po prostu porozmawiać. Cóż. :]
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Zaklęta w marmur 

• Zadomowiony
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Moderator
  • Postów 1741

Napisano 24 styczeń 2012 - 10:59

Ojejku.Jeden woli ogórki,drugi ogrodnika córki,tak?Niech każdy sobie pisze gdzie i co chce.Nie zawsze jest chęć dyskutowania na poważne tematy i nikogo nie wolno zmuszać a już na pewno oceniać,że ci,którzy piszą tu w tym szumnym wątku są hm..mądrzejsi czy lepsi,bo wszak o tym się godzi,niż ci co sobie wymieniają swe gusty dajmy na to -kulinarne.Kwestia wyboru a przede wszystkim-prawo wyboru każdego a nie zaraz dąsy,bo wolą temat "błahy",niż ten zainicjowany.Tzw.postawa roszczeniowa irytuje mnie strasznie-bo wolą inny temat/wątek,bo nikt nie zwrócił na mnie uwagi,bo to,bo tamto czyli..no przecież mi się należy.A to nie tak.Wcale.
No a życie... jakie życie?
Poprzerywana linia na dłoniach.
5

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   molenka 

• Molly
  • PipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Postów 7454

Napisano 24 styczeń 2012 - 11:01

zastanawiam się nad pewną kwestią:
KTO będzie cenzurował, dopuszczał lub nie...
przecież do tego potrzebna jest jakaś niewiarygodnie wielka organizacja! kto będzie za to płacił? ZAIKS i inne jemu równe na przykład?

Orwell faktycznie się kłania...
to wszystko wydaje się być jakimś snem wariata - he he :P

nie ogarniam tego
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   rav 

• robak
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 7027

Napisano 24 styczeń 2012 - 12:44

Ja tam jestem za ACTA, znaki Bestii się objawiają. Szybciej będzie koniec świata.
"Jakakolwiek rozmowa z kimś kto nigdy nie cierpiał jest tylko pustą paplaniną" - Emil Cioran
"Jest wiele humorystycznych rzeczy na świecie, a wśród nich myśl białego człowieka, że jest mniej dziki niż inni dzicy ludzie.
" - Mark Twain
"Z wszystkich rzeczy które straciłem w życiu najbardziej tęsknie za rozumem" - Mark Twain
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Zeros 

• Zadomowiony
  • PipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Postów 2089

Napisano 24 styczeń 2012 - 13:03

Wyświetl postUżytkownik Wodniczka dnia 23 styczeń 2012 - 21:06 napisał

Jestem na NIE. Mam byc sledzona przez psy, co kolwiek napisze czy zrobie? Policja to niech lapie zlodziei i bandytow a nie zajmuje sie pierdolami.

nic dodać nic ujać ta cała sparawa jest inspirowana przez korporacje zasłaniją sie prawami autorskimi że storzyc totalną inwigilacja typu Stazi lub CZka ( (Wszechrosyjska Komisja Nadzwyczajna do Walki z Kontrrewolucją i Sabotażem) co nalezało by zmienic na Wszech korporacyjna Nadzwyczajna Komisja do walki z i wolnoscią i sabotażem to ja pytam

1dlaczego nie mozna filmów i gier legalnie sciagnąć z netu ?? tylko trzeba kupić w pudełku które zanieczyszcza tylko srodowiskio

odp bo posrednicy i korporacje straca swoje zyski wiec trzeba durny lud przymusic do posłuszeństaw dawniej to sie robiła za pomacą słuzb bezpieczeństwa teraz wprowadza sie akty prawne typu Acta , Sopa , Pipa czyli metody rodem z Chin

WSZYSTKIE KORPORACJE CHCĄ ABY ŚWIAT STAŁ SIE ICH WŁASNYM REZERWATEM

Dołączona grafika

Użytkownik Zeros edytował ten post 24 styczeń 2012 - 20:01

0

#14 Gość_Heloiza_*

Napisano 26 styczeń 2012 - 11:35

Przecudownie ! Acta zostało podpisane. Być może to chore ale jestem załamana. Nie wyobrażam sobie teraz internetu i mam totalnego doła. Nasz rząd jest chory, mam nadzieję że Tusk utopi się we własnej krwi. Popatrzcie, okłamują ludzi że ACTA nic nie zmieni , podpisują umowę 25 wieczorem pomimo że ogłosili to na 26, nie pytają nikogo zdanie tylko informują że to robią. Prezydent ani razu nie pojawił się podczas całego zamieszania Acta, jakby nie istniał. A Tusk robi wszystko sam jakby nim był. Jesteśmy krajem demokratycznym ale mają tak naprawdę gdzieś co my na to mówimy. Zaniedługo wprowadzą SOPA a pózniej wrócimy do kupywania mleka na karteczki zapewne. Nic tylko uciekać z tego pojebanego kraju od tych upasionych mord głupszych od przeciętniaka na ulicy.

Pewnie mnie zamkną za to.
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Zeros 

• Zadomowiony
  • PipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Postów 2089

Napisano 26 styczeń 2012 - 19:14

Heloiza
spokojnie jeszcze Acta musi ratyfikowac nasz parlament a z tym nigdy nie wiadomo myslę że do tematu trzeba podejsc spokojnie dziwi mnie tylko że taki kraj jak USA :unsure: zamiast ułatwiac i zarabiać na ściąganiu plików w necie zamyka serwery i wali w net cepem to mi przpomina zachowanie naszych wschodnich sąsiadów no cóz za tym wszystkim stoja wszech władne korporacje .................
jeszcze jedno istnienie takich reliktów jak Zaiks to przeszłosć na ich miejsce nie ma nic innego niestety przemysł muzyczny i filmowy nie nadąża za zmianmi i próbuje w głupi sposób zatrzymac swoje zyski ale sito jest dziurawe zamiast oworzyć drzwi i zarabiac miliony :)

przeczytaj proszę ten artykuł

http://technowinki.o...48,artykul.html
pozdrawaim

Użytkownik Zeros edytował ten post 26 styczeń 2012 - 20:38

0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Kirac 

• Weteran forum
  • PipPipPipPip
  • Postów 1184

Napisano 26 styczeń 2012 - 20:48

luzik, jeszcze jest ratyfikacja, helsińska fundacja praw człowieka, ets itd. najbardziej martwi mnie deficyt demokracji - lud wyraża sprzeciw na skalę dawno niespotykaną, a rząd otwarcie mówi, że zrobią(tak, czy siak) po swojemu. i żaden nawet nie zająknie się o możliwości przeprowadzenia referendum, co mi osobiście pierwsze przyszłoby do głowy przy takim oporze społecznym(wiem, opozycja wspomina - nie o to chodzi). czytałem też takie określenia jak "chuligani", "idioci", "szantażyści". retoryka znajoma, tylko kiedyś pisano "warchoły", czy "zadymiarze". nie muszę przypominać o jaki okres chodzi.

Wyświetl postUżytkownik marta1111 dnia 23 styczeń 2012 - 21:09 napisał

Mnie najbardziej rozśmieszyło, ze Rada UE opublikowała wzmiankę o przyjęciu ACTA w komunikacie prasowym o rolnictwie i rybołóstwie!!!

Nie wiem, ile w tym prawdy (pisze o tym wikipedia) ale co internet ma do ryb, nie mam pojęcia :D

to chyba jasne, by łatwiej przeszło.

Wyświetl postUżytkownik Zeros dnia 26 styczeń 2012 - 19:14 napisał

[b]dziwi mnie tylko że taki kraj jak USA :unsure:

a mnie wcale nie dziwi, ira, baskowie, czy al - kaida, to przy stanach chłopcy z klockami. gdybym miał wskazać najbardziej agresywny kraj, czy największych terrorystów dziś, wskazałbym usa.
w mojej muszce jest zupa.
przepraszam się.
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomek 

• Zadomowiony
  • PipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Postów 1672

Napisano 26 styczeń 2012 - 22:04

pis zapowiedzialo przeprowadzenie referendum w tej sprawie.
ja osobiscie bralem udzial w manifestacji w szczecinie i jestem zdecydowanie na NIE czemus takiemu jak to ACTA. A to co boli bardziej to fakt, ktory wlasnie wyszedl na swiatlo dziennie - demokracja jest mitem. Tusk - mimo tak glosnych protestow, do tej pory niespotykanych, pokazal wszystkim srodkowy palec. Rownie dobrze mogl od razu powiedziec : "krzyczcie sobie ile chcecie, rzad ma was w dupie, bo i tak zrobimy po swojemu". Kiedy jednak nadejdzie czas wyborow, to bedzie liczyl na zbiorowa amnezje. Osobiscie sadze, ze doszlo do zbyt duzego skandalu (jakis tam minister ze szwecji stwierdzil, ze polska moze tego nie podpisac bez zadnych konsekwencji i ze jest pierwszym krajem UE, ktory to robi. A przypomnijmy slowa bodajze pana Boniego, ktory stwierdzil, ze Polska NIE moze sie juz z tego wycofwac). Wszystko zostalo dogadane za zamknietymi drzwiami i komus wyrazie zalezalo na tym, zeby to przeforsowac. Ktos w internecie slusznie zauwazyl, ze rzad daje podwyzji policji i wojskowym, by opanowac te zamieszki (dodajmy, ze owe podwyzki zostaly dane przed tym skandalem - ktos to sobie niezle przekalkulowal). Innymi slowy - ja jestem na NIE, wiekszosc narodu tez i tusk wykopal sobie polityczny grob.
p.s. wybaczcie mi chaotyczny styl, ale kiepsko sie czuje po lekach i mam chaos w glowie.
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Rozana 

• Zadomowiony
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 10339

Napisano 26 styczeń 2012 - 22:04

A mnie ta cala Acta oczywiscie,ze sie nie podoba,ale tak po prawdzie coz...polityka brudna zawsze byla...pewno taka bedzie i beda robic po swojemu...co ja moge...moge sie wypowiedziec a kto to tam mnie bedzie sluchal...ano nikt...to ja sobie bede robic swoje i przy tym zostane :)
0

#19 Gość_jedenasty_kot_*

Napisano 27 styczeń 2012 - 00:14

http://tech.wp.pl/ka...,wiadomosc.html

ku przestrodze poczytajcie sobie... mnie tez zaraz wsadza bo mam w opisie na gg link na youtube
1

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   DarkShadow 

• Bywalec
  • PipPipPip
  • Postów 866

Napisano 27 styczeń 2012 - 00:26

Ludzie na ulicach, większość przeciwna podpisowi pod tym bublem, nawet politycy rządzący mówią że jest ona do niczego, a jakiś ambasador na drugim końcu świata to podpisuje, taką to mamy 'demokracje' w Europie. Tak jak większość przedmówców uważam że cała ta ACTA jest tylko i wyłącznie potrzebna koncernom i wszelkiego rodzaju korporacjom, które dobrze wiedzą że to właśnie internet promuje ich towary najlepiej ze wszystkich możliwych promocji, a mimo to są tak chciwi że jeszcze im mało, mimo że najlepszą reklame mają w necie za DARMO.

Stare instytucje, szczególnie muzyczne, typu zaiks, czy zagraniczne jakieś vevo itd, to są dinozaury, ich istnienie ma sens tylko dla tej zgrai nierobów którzy biorą grube miliony za nic. Dzisiaj byle dzieciak może nagrać w domu kamerą za pare stów utwór który w internecie obejrzy więcej ludzi niż nagrany za grube miliony teledysk lady gagi, to się nigdy nie będzie podobać takim ludziom.
1

Udostępnij ten temat:

• 2 stron +
  • 1
  • 2