Depresja.ws - Forum: INNI - Depresja.ws - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

INNI Inny - nie znaczy gorszy:) Oceń temat: -----

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Gofusek 

• Zadomowiony
  • PipPipPipPipPip
  • Wyślij prywatną wiadomość
  • Grupa: Użytkownik
  • Postów 1595

Napisano 20 styczeń 2012 - 09:05

Kochani!
Tak sobie przed chwilą poczytałam wpisy w pokoju zapoznawczym i jest mi bardzo smutno. To przerażające, że problem złej kondycji psychicznej dotyka tak dużo i to bardzo młodych ludzi, którzy nie radzą sobie z obowiązkami, szkołą, rodziną ale chyba najbardziej nie radzą sobie z samymi sobą. Bardzo zależy im by być takim jak większość, a każdą inność traktują jak coś gorszego, coś co trzeba potępić, zniszczyć, wyeliminować.

Dlatego zapraszam wszystkich, którzy są INNI, do wspólnego dzielenia się sobą, mówienia szczerze i otwarcie tej dziwności. Nie musicie tutaj zabiegać o akceptację czy uznanie, sam fakt, że Jesteś jest ważny.

Nie wiem czy idea się przyjmie. Jestem w trackie kończenia specjalizacji z terapii psychologiczno-pedagogicznej i mam 10 letnie doświadczenie pracy w szkole, i oczywiście choruję na depresję też :)
Pozdrawiam INNYCH
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   emcza 

• Średniozaawansowany
  • PipPip
  • Wyświetl galerię
  • Postów 209

Napisano 20 styczeń 2012 - 11:43

Wyświetl postUżytkownik Gofusek dnia 20 styczeń 2012 - 09:05 napisał

Kochani!
(...)i oczywiście choruję na depresję też :)
Pozdrawiam INNYCH

Pozdrawiam!
Chciałbym zauważyć że każdy człowiek jest inny. Inny w dążeniach, zainteresowaniach, potrzebach. Jest jednak wspólna rzecz, która łączy wszystkich ludzi, potrzeba akceptacji i wspólnoty. To dobrze, że jest wśród nas specjalista. Zawsze to raźniej.

GG: 43238245
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   marta1111 

• Zadomowiony
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 1878

Napisano 20 styczeń 2012 - 19:06

Masz rację, stanowczo za dużo ludzi cierpi na depresję i podobne problemy. I nie wiem skąd to się bierze.
Im bardziej jesteśmy cywilizowani i im więcej idziemy do przodu tym z naszą psychiką jest gorzej.

A inność to już wogóle kosmos... jedni zrozumią inni traktują cię jak trendowatego, a przyjaciół zostaje jak na lekarstwo...
ciężko rozmawiać ze mną... głównie wtedy, kiedy mam nawroty... zdaję sobie sprawę i dlatego jestem wdzieczna tym, którzy próbują...

Fajnie, ze mamy takie forum w którym możemy się wyżalić i wypłakać. Ja też ostatnio mam parę problemów i czuję się tragicznie... ostatnio dostałam pomoc od osoby z forum, z którą nigdy wcześniej nie rozmawiałam. Naprawdę dużo ciepła i życzliwości...

Witaj na forum
Pozdrawiam
0

#4 Gość_jedenasty_kot_*

• Grupa: Gość

Napisano 21 styczeń 2012 - 03:02

Gofusku nie chce Ci urazić. Jednak używasz słowa INNI a słowa tego nie lubię. Lepsze są określenia na ten stan rzeczy dla przykładu ludzie z problemami, nadwrażliwi. Inni samo to słowo alienuje. Wiesz niby nie jestem znawcą ale jestem po socjalnej i roku psychologi. I to słowo dla mnie jest trochę rażące. A sam pomysł pokoju świetny. Jeśli mój wpis bedzie Cie raził daj znac usune go. Jednak byłoby mi bardzo miło gdybys przemysłał słowo INNI i kontekst urzycia go. Mam nadzieje że nie wyszło że sie czepiam. Pozdrawiam cieplutko.
1

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Gofusek 

• Zadomowiony
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 1595

Napisano 21 styczeń 2012 - 13:45

Kochani dzięki za odpowiedzi :D

Kotku, nie uraziło mnie to napisałeś. Widzisz cały sens w tym aby słowo INNI nie miało zabarwienia negatywnego to główny cel tego wątku. Inny nie zanczy gorszy, zły tylko wyjątkowy, niepowtarzalny. Chiałam stworzyć miejsce gdzie każdy będzie mógł przyjść i powiedzieć "hej, na imię mam....i jestem Inny" bo lubię i nie lubię tego i owego, a tego się boję, a tego pranę, wszystko co ludzkie nie jest nam obce, prawda?
Pozdrawiam ciepło :)
1

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   enemy 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 15

Napisano 21 styczeń 2012 - 13:53

Co z tego, jeżeli My to inność będziemy traktować jako +, skoro cała reszta wszechświata żyje w przekonaniu że jesteśmy gorsi.

Mówią: kijem wisły nie zawrócisz..

„Świat, którego obraz widzę przez soczewkę oka jest obcy, tak niewiele mam z nim wspólnego. Inna półkula ziemi, kontynent i kraj, inna rasa ludzi, język, obyczaje. Wszystko tchnie innością – nawet ja w tym miejscu jestem odmieniony. Tylko krew jest wszędzie czerwona. Chciałbym wrócić do domu… a wracam do rzeczywistości. ”

/Légion étrangère/

0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   marta1111 

• Zadomowiony
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 1878

Napisano 21 styczeń 2012 - 15:01

Ważne, żebyśmy MY nie czuli się gorsi. Bo nie jesteśmy. Ludziom nigdy nie dogodzisz, bo i po co? Tu chodzi o nasze życie i nasze szczęście. Wybieramy sobie takich przyjaciół, którzy nas rozumieją i których my rozumiemy.

Mój przyjaciel, kiedy rozmawiamy o depresji mówi, że odkąd zaczęłam chorować stałam sie lepszym człowiekiem. Więcej rozumiem, więcej słucham, potrafie instynktownie wyczuć, kiedy dzieje się coś złego... i zareagować. I jestem o wiele cierpliwsza... i cieszę się, ze to zauważył, bo ja przeważnie dostrzegam u siebie tylko negatywne cechy...

Ale są też ludzie, którzy uważają mnie za jakiegoś dzikusa, za jakąś kretynkę, która myśli o jakiś pierdołach a powinna zająć się zarabianiem kasy, kupnę nowego domu, zagranicznymi wycieczkami, modnymi ciuchami, imprezami itd

No i co z tego? Nie obchodzą mnie głosy ludzi, których nie traktuję jako przyjaciół i którzy nie potrafią nic dobrego z siebie dać innym tylko krytykują, kpią i oskarżają. A robią to głównie chyba po to, by stać się lepszymi we własnych oczach, wywyższyć się. Nie obchodzi ich, że w ten sposób krzywdzą i upokarzają innych... że ich słowa bolą i ranią... Ale to już coś z nimi nie tak, nie z nami...

Emcza ma rację. Każdy jest inny, jedni mają więcej empatie inni mniej, jedni mają talent w jednym drudzi w innym, jedni są zdrowsi bardziej inni mniej... tacy są ludzie i to nie znaczy, że któraś z tych grup jest od siebie gorsza, a któraś lepsza. Po prostu jesteśmy różni i trzeba to zaakceptować :)
2

#8 Gość_jedenasty_kot_*

Napisano 21 styczeń 2012 - 23:54

Wyświetl postUżytkownik Gofusek dnia 21 styczeń 2012 - 13:45 napisał

Kochani dzięki za odpowiedzi :D

Kotku, nie uraziło mnie to napisałeś. Widzisz cały sens w tym aby słowo INNI nie miało zabarwienia negatywnego to główny cel tego wątku. Inny nie zanczy gorszy, zły tylko wyjątkowy, niepowtarzalny. Chiałam stworzyć miejsce gdzie każdy będzie mógł przyjść i powiedzieć "hej, na imię mam....i jestem Inny" bo lubię i nie lubię tego i owego, a tego się boję, a tego pranę, wszystko co ludzkie nie jest nam obce, prawda?
Pozdrawiam ciepło :)

Wybacz ze skomentuje. Ale wydaje mi sie że walczysz z wiatrakami starać sie zmienić sens zabarwienia jakiegoś słowa a języku polskim. Czy nie lepiej użyć innego ?
I jeszcze raz pokój to pomysł szlachetny. Jednak wiesz rożni ludzie w rożnym wieku tu zaglądają. Nie tak ustabilizowani i pewnie siebie. Którzy na co dzień słyszą w złym kontekście słowo inny. I nie chce by poczuli że sa tak inni. Sama nie mam sie za tak różna od społeczeństwa jest wiele cech które mnie wyróżniają. Przez niektóre cierpię. Ale jestem jak każdy inny człowiek z natury. Tylko to co sie stało i dzieje nie jest takie normalne. Tylko tyle... Juz więcej sie nie będę odzywać w tym wątku żeby Wam nie zakłócać spokoju. Rozumie że każdy ma swoje poglądy i szanuje je. Pozdrawiam.

Użytkownik jedenasty_kot edytował ten post 22 styczeń 2012 - 02:02

1

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Gofusek 

• Zadomowiony
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 1595

Napisano 22 styczeń 2012 - 12:41

Kotku, no właśnie to dla tych nieustabilizowanych jak napisałaś, potrzeba jest zmiany kierunku myślenia i postrzegania samego siebie. Zagraniam kijem wodę? prawdopodobnie tak, ale nawet jeśli jedna osoba poczuje się dzięki temu lepiej, warto było. Kotku, znaczenie słowom nadaje społeczeństwo, oprócz etymologii jest jeszcze zabarwienie emocjonalne oznaczeń, symboli i znaków.
Inność nie znaczy coś gorszego, będę się upierać. Marta dobrze napisała, że wszystkich nie zadowolimy i to chcę też Wam uświadomić, że nie da się być takim jakim pragną nas widzieć inni, częto mają wyobrażenie o nas a nie widzą tego jacy jesteśmy naprawdę, potrzeba więc więcej otwartości aby mówić i pokazywać innym, że jestem taki jaki jestem, chesz to mnie akceptuj nie to nie, ale mnie szanuj. Nie musimy wszyscy się kochać, ale możemy nauczyć siebie i innych sznować swoją odmienność, takie jest moje zamierzenie.

Kotek przychodź, no nie obrażaj się ;)

Enemy, cóż z tego że cała reszta świata, myśli, że jesteśmy beznadziejni, ważne co Ty o tym myślisz, co myślisz o sobie i jak to komunikujsze innym, wiesz powiem Ci, że jak ja wyciągam igły w publicznym miejscu to ludzie niektórzy też zerkają jak na ufoludka, ale to ich próblem nie mój, ja nie mam z tym żadnego kłopotu, rozumiesz co mam namyśli?

Dobrej niedzieli :)
0

#10 Gość_jedenasty_kot_*

Napisano 22 styczeń 2012 - 15:12

kot sie nie obraża po prostu spokoju zakłócać nie będzie.
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1