Depresja.ws - Forum: Cipralex/ Lexapro - Depresja.ws - Forum

Skocz do zawartości

• 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Cipralex/ Lexapro Oceń temat: -----

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   anche 

• anche
  • PipPipPipPipPip
  • Wyślij prywatną wiadomość
  • Grupa: Moderator
  • Postów 4409

Napisano 06 lipiec 2008 - 13:23

Łykam niecały tydzień więc na temat efektów póki co wypowiadać się nie będę. Zdziwił mnie jedynie fakt, że lek ten ma być wprowadzony dopiero na jesieni, a ja dostałam go bezpośrednio od lekarza

http://pl.lundbeck.com/pl/For_doctors/Depr...pro/default.asp

I tyle tylko znalazłam na temat Cipralexu:

Cipralex – racemiczny izomer citalopramu – nowy lek antydepresyjny
Wprowadzony przed laty w wielu krajach i cieszący się opinią skutecznego leku przeciwdepresyjnego Ciprelex od jesieni br. roku ma znaleźć się na polskim rynku. Pozytywne opinie wielu klinicystów, zwłaszcza ze Stanów Zjednoczonych, gdzie Federalny Urząd do spraw Żywności i Leków jest szczególnie ostrożny w pozwoleniach na dopuszczenie do obrotu nowego leku, budzą zaufanie i nadzieję. Mimo, że dysponujemy już wieloma lekami przeciwdepresyjnymi, to niezliczona rzesza pacjentów, z których każdy jest również w sensie biochemicznym odmienną indywidualnością, stwarza stale zapotrzebowanie na nowe leki. Chodzi tu szczególnie o takie, które będąc dostatecznie aktywnymi aby przełamać depresję, pozwalałyby na nie zawieszanie w miarę aktywnej pracy zawodowej współczesnego pacjenta. Takimi właściwościami dysponuje Cipralex i dlatego w praktyce ambulatoryjnej można z nim wiązać spore nadzieje.
Nasi zagraniczni koledzy, mający już spore doświadczenie z nowym lekiem podkreślają szczególnie, że Cipralex:

* wykazuje szybsze działanie przeciwdepresyjne niż Cipramil. Ujawnia się ono już jakoby po tygodniowej kuracji
* lek ten, podobnie jak jego poprzednik, może być stosowany w leczeniu stanów lękowych i napadów paniki
* efektywnie działa już podawany w dawce 10 mg na dzień
* stosowany nawet przez okres kilku miesięcy, nie daje przyzwyczajenia ani nałogu
* opisywano nieliczne objawy uboczne – zazwyczaj niewielkie nudności w pierwszych dniach podawania preparatu. Ustępowały one samoistnie i nie stanowiły powodu do przerywania leczenia

Zasady stosowanie, środki ostrożności, wpływ na prowadzenie pojazdów mechanicznych i czas leczenia w przypadku stosowania Cipralexu będą podobne jak w przypadku podawania Cipramilu.
Zalecane dawkowanie to 10 lub 20 mg leku dziennie, podawane w godzinach porannych.
nie zamierzam cię truć pigułkami ze słów. nie potrafię uchronić od smutku.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   kate 

• Zadomowiony
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Użytkownik
  • Postów 2520

Napisano 18 lipiec 2008 - 06:56

anche jaką dawkę bierzesz?

łykaj i nie odstawiaj - kate cie bardzo prosi
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   anche 

• anche
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 4409

Napisano 18 lipiec 2008 - 19:34

10mg i szczerze to nic nie czuje.
no łykam łykam.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   anche 

• anche
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 4409

Napisano 21 lipiec 2008 - 21:47

coś się zmienia. ciężko mi powiedzieć co się dzieje, ale jest inaczej. chociaż może to bardziej moja autosugestia.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   aakik 

• Bywalec
  • PipPipPip
  • Postów 513

Napisano 22 lipiec 2008 - 09:05

czy ktos mial stycznosc z efectinem er 75,ataraxem i cloranxenem?
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   kate 

• Zadomowiony
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 2520

Napisano 22 lipiec 2008 - 09:25

aakik załóż nowy post
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   aakik 

• Bywalec
  • PipPipPip
  • Postów 513

Napisano 22 lipiec 2008 - 09:30

ok:)
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Resistance 

• Średniozaawansowany
  • PipPip
  • Postów 160

Napisano 08 sierpień 2008 - 09:51

Biorę Lexapro od września 2007 i także przez dwa tygodnie miałam nudności. Od jakiegoś czasu mam zmniejszoną dawkę z 10 mg. na 5 mg. Nawet pewne objawy ustąpiły. Zdałam maturę:-). Dostałam się na studia. Tylko, że nadal nie czuję, żeby było w porządku. Do tego nie umiem łykać tych tabletek i rozpuszczają się i pozostaje mi przez ponad godzinę gorzki smak. Ale nie jest najgorzej.
Guess your dreams always end...
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   adamsen 

• Weteran forum
  • PipPipPipPip
  • Postów 1357

Napisano 09 sierpień 2008 - 01:28

Albo zmienie psychiatre, albo sie wykończe tym niespaniem. może jakieś lepsze cosik macie na spanie niż ja?
Jest 2:30 ide na spacer bo kurwica mnie zaraz weźmie, albo całkiem na pałe dostane.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Resistance 

• Średniozaawansowany
  • PipPip
  • Postów 160

Napisano 09 sierpień 2008 - 19:14

A powiem Ci adamsenie, że Lexapro dobrze wpływa na sen. Wcześniej nie mogłam spać. Budziłam się prawie każdej nocy. Zasypiałam późno. Czasami spałam dwie jedną godzinę dziennie. Teraz zasypiam o ok 23 czasem później. Ale nie leżę bardzo długo przed zaśnięciem jak wcześniej. Łatwiej zasypiam.
Guess your dreams always end...
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   lew 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 2

Napisano 05 wrzesień 2008 - 13:11

cześć.ponieważ kiedyś byłem w trudnym momencie zakrętu życiowego,wydawało się że nigdy nie wyleczę się na padaczkę co się okazało dopiero po 15 latach trucia lekami uzależniającymi,a okazało się dopiero po zaliczeniu x lekarzy,2 pobyty w szpitalu neuro-psych w warszawie i Krakowie,wiem co to jest depresja,i chce się z wami podzielić:jeśli nie macie depresji 2 biegunowej która tak naprawdę kończy się zawsze pobytem w szpitalu 2 razy w roku,to wszelkie inne depresje ,nawet te ciężkie lękowe są do wyleczenia!! miałem niesamowite lęki, myśli koszmary itp.
i wiecie co się stało? przepisała mi lekarka p.doc,lek o nazwie LEXAPRO!! tydzień 5mg a potem przez minimum 6 miesięcy po 10mg, po 2 tyg depresja ustępuje a z czasem wszystkie objawy jak i lęki też,sen się poprawia,uważam że jest to najlepszy lek tego typu,ale oczywiście należy zażywać systematycznie!! przez ostatni okres 4 letni nie zażywam żadnego leku a czasem kuracja LEXAPRO przez 6 mies.i jest lux!!
pozdrawiam serdecznie wszystkich pacjentów głowa do góry!! będzie dobrze!!
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   lew 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 2

Napisano 05 wrzesień 2008 - 13:18

co jest najważniejsze: że lek ten nie oszołamia,on po prostu reguluje serotonine w mózgu ,a o to chodzi w depresji,nie powoduje sztucznego samopoczucia czy snu,polecam naprawdę warto porozmawiać z lekarzami na ten temat.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Kukusiana 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 5

Napisano 07 październik 2008 - 19:32

A ja dzsiaj dostalam cypralex,bede zazywac od jutra i mam nadzieje,ze w koncu jakas zmiana nastapi na lepsze w mej lepetynie!:)
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   dextro 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 1

Napisano 08 październik 2008 - 06:29

Cześć. Lexparo biorę 1,5 tygodnia. Przechodzę płynnie od lęku/obsesji do euforii/nakręcenia lub ewentualnie przyjemnego zobojętnienia. Najczęściej budzę się ok. 5 rano z lękiem i obsesjami na temat tego co zrobiłem źle, kogo uraziłem, co mam do zrobienia(czyli pewnie standard) - czyli tak jak zwykle od kilku lat. Po czym o 7 (czyli teraz) doznaję "olśnienia" - mięśnie całego ciała mi się rozluźniają a uśmiech nie schodzi z twarzy. Całkowita zmiana osobowości. Trochę to przerażające, ale jakie przyjemne.
Nadmienię, że wcześniej próbowałem już prawie wszystkiego (efectin, coaxil, fevarin, fluoksetyna, paxtin, mirzaten, trittico), ale po raz pierwszy czuję coś takiego... Szkoda, że w każdej chwili może mi się zmienić. Mam nadzieję, że efekty się ustabilizują.
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Kukusiana 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 5

Napisano 10 październik 2008 - 21:05

Zazywam ten cypralex juz przez trzy dni i poce sie strasznie,co jest?
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   anche 

• anche
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 4409

Napisano 10 październik 2008 - 23:06

z tego co pamietam to jeden z efektow ubocznych wypisanych na ulotce. poczekaj troche i jesli za tydzien nie minie i bedzie to dla ciebie uciazliwe to porozmawiaj z lekarzem o ewentualnej zmianie leku.
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Kukusiana 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 5

Napisano 02 listopad 2008 - 20:55

Zazywam juz prawie miesac cipralex,czuje sie w koncu duzo lepiej,lepetynka moja w koncu sie uspokoila i spokojnie moge sie skupic i nie mam "zlych"mysli.
Spadlam kilka kg z wagi,z czego bardzo sie ciesze.Czy uwazacie,iz moglo to nastapic z powodu brania tych lekow,nie zmienilam specjalnie mojego nawyku zywieniowego.Pozdrawiam!
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   morbidmind 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 2

Napisano 05 grudzień 2009 - 12:25

Polecam stronę o lexapro. http://lexapro.unl.pl/ . Wiele ingormacji, sam biore ten lek i czuje sie o wiele lepiej.
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Adam22 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 4

Napisano 18 marzec 2010 - 23:35

A na mnie Lexapro nie działał :). Ale słyszałem, że to dobry lek nowej generacji. Moja przygoda z lekami zaczęła się od Zalasty (nie jest to co prawda lek antydepresyjny ale... :)), po roku i +30 kg zmieniono mi ją na Ketrel, żeby po kolejnym roku i kilku miesiącach zmienic lek na Rispolept. Następnym lekiem z którym miałem kontakt to Solian. Po kilku miesiącach stosowania Solianu trafiłem na Oddział Dzienny i dołożono mi Lexapro. Po dwóch miesiącach w szpitalu, przeprowadzo badania i testy psychologiczne i odkryto, że niepotrzebnie przetestowałem większosc leków na schizofrenie bo choroby tej u mnie nie ma :D. Odkryto zaburzenie osobowości :). Zalecenia: Tegretol CR na stabilizację nastroju i psychoterapia. To moja krótka psychobiografia. Przez ostatnio kilka lat miałem kontakt z rozmaitymi "chorobami" i zaburzeniami. Na początku myślałem, że to depresja, psychiatra rozpoznała schizofrenię (dodam, że nigdy nie miałem urojeń i innych objawów tej choroby :) ale nie można miec wszystkiego), w czasie pierwszego roku leczenia pojawiły się natrętne myśli (nerwica natręctw ?), przez pierwsze dwa lata właściwie nieustannie towarzyszył mi obniżony nastrój i silny niepokój. Pojawiały się napady lęku, wystąpił kilka razy paniczny lęk, którego nie potrafiłem opanowac. Ostatecznie po 3,5 roku walki z chorobą udało mi się wrócic do życia. Biorąc po uwagę to, że właściwie nie powinno mnie już tu byc to jest to mój wielki sukces. Chętnie pomogę każdej zainteresowaj osobie w jej zmaganiu z tą przerażająca chorobą.
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   dominika 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 54

Napisano 19 marzec 2010 - 23:30

ja nie bralam ,jeszcze zadnych,lekow,oprocz nasennych,bo mam z tym problem,ale chyba byly slabe-przepisal mi je internista,natomiast wybieram sie do lekarza wlasciwego,i po tych niektorych opisach lekow i ich dzialania ,zaczynam sie bardzo bac ,poniewaz zdaje sobie sprawe ,ze zanim lekarz metoda prob i bledow na zywym organizmie dobierze odpowiedni zestaw i dawke bede musiala zmierzyc sie z roznymi reakcjami organizmu ,a co gorsza psychiki,ogarnia mnie panika jak o tym pomysle,ale z wizyty postaram sie nie zrezygnowac -dosc dlugo czekalam ;)
0

Udostępnij ten temat:

• 2 stron +
  • 1
  • 2