Depresja.ws - Forum: Czy skłonności depresyjne bywają wrodzone? - Depresja.ws - Forum

Skocz do zawartości

Książki o Depresji

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Czy skłonności depresyjne bywają wrodzone? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Pelart 

• Średniozaawansowany
  • PipPip
  • Wyślij prywatną wiadomość
  • Grupa: Użytkownik
  • Postów 193

Napisano 24 wrzesień 2011 - 05:48

Witam. Dręczy mnie ostatnio to pytanie. Czy depresja zawsze jest uwarunkowana tylko tym, co nas spotyka? Czy może niektórzy po prostu wcześniej czy później doświadczą jej, bo takie są ich charaktery. Sam doświadczyłem pierwszego uczucia pustki i płaczu bez powodu, w wieku 12 lat. Nie przypominam sobie jakiejś konkretnej przyczyny. Może to były pierwsze symptomy tego, z czym obecnie się mierzę?
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Robot 

• <?php echo 'Robot'; ?>
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Oczekujący
  • Postów 1115

Napisano 24 wrzesień 2011 - 11:53

Kiedyś mieliśmy psychoedukację na ten temat z bardzo doświadczoną psychoterapeutką. Ona powiedziała, że jacyś naukowcy odkryli, że są fragmenty DNA, odpowiadające za większe skłonności do depresji, natomiast tak naprawdę mają one znikomy wpływ. Największy wpływ na to ma kontakt z matką we wczesnym dzieciństwie i dorastaniu oraz z resztą społeczeństwa, bo to tak naprawdę buduje charakter, a nie geny.

Także jeśli coś było nie tak w dzieciństwie (a można tego nawet nie zauważyć), to jest większe prawdopodobieństwo, że taka osoba zachoruje na depresję. Geny tutaj mają niewielkie znaczenie.
Dołączona grafika
"Ponieważ nic nie jest niemożliwe, człowiek powinien mieć wielkie marzenia. Im większe, tym lepiej." - Michael Phelps
"A odwaga nie polega na tym, żeby nie czuć strachu, lecz na tym, żeby mimo strachu robić swoje." - Tal Ben-Shahar
"Wszystko będzie dobrze w końcu. Jeśli nie jest, to jeszcze nie koniec."
1

#3 Gość_Ołówek_*

• Grupa: Gość

Napisano 24 wrzesień 2011 - 12:38

Skłonności depresyjne jako same skłonności mają praktycznie wszyscy introwertycy, więc jeśli ktoś ma tak ukształtowaną osobowość, to takie skłonności posiada, a proces ten zaczyna się już w dzieciństwie. Jednak czy od urodzenia? Nie mam pojęcia.
0

#0 Bot Reklamowy

• Reklama
  • Grupa: Reklama

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   lazarus 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 24

Napisano 04 październik 2011 - 13:21

Mój lekarz twierdzi że przy uszkodzeniu układu nerwowego prawdopodobieństwo wystąpienia depresji jest mocno zwiększone . Wiem z autopsji
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   ReturnIntoTheSun 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 91

Napisano 12 październik 2011 - 06:44

Mój uszkodzony układ nerwowy potwierdza ^ (choruję na sm), choć z chorobą się przyjaźnię od raptem kilku lat, a depresja znalazła mnie już we wczesnym dzieciństwie.
I miss your smile.

(But I miss mine more...)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   eternal_november 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 30

Napisano 03 listopad 2011 - 17:44

Nie jestem lekarzem,ale z obserwacji mojej rodziny teza,że: Skłonności depresyjne bywają wrodzone, wydaje się być uzasadniona i dawno temu zaczęłam rozmyślać na ten temat. Jak na razie tylko ja korzystałam z pomocy specjalisty. Natomiast dziadek, ojciec- wiem,że mieli problemy ze sobą, ale nigdy żaden z nich nie poszedłby do psychologa/psychiatry. Ojciec miał nieudaną próbę samobójczą, natomiast brat skończył ze sobą rzucając się pod pociąg. Wszyscy nie żyją tak a propos, dziadka i ojca wykończyły nowotwory, a brat- wybrał takie zakończenie- o jakim pisałam w poprzednim zdaniu. To tyle na ten temat, dziękuję.
0

#0 Bot Reklamowy

• Reklama
  • Grupa: Reklama

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   mariken 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 53

Napisano 03 listopad 2011 - 18:32

Czytałam kiedyś, że przeprowadzono badania, z których wynika, że osoby których rodzice chorowali na depresję sami częściej na nią zapadają.Tak samo jest u bliźniaków jednojajowych - jeśli jeden choruje na depresję, u drugiego bardzo wzrasta prawdopodobieństwo jej wystąpienia, nawet w przypadku bliźniąt rozdzielonych po urodzeniu i wychowywanych w innych środowiskach. To by wskazywało na to, że depresja jest dziedziczna, a przynajmniej dziedziczne są pewne cechy osobowości których występowanie sprzyja pojawieniu się depresji. Mój psychiatra przy pierwszej wizycie wypytał dokładnie, czy w rodzinie były przypadki depresji lub innych chorób psychicznych, czy któryś z krewnych miał może skłonności depresyjne, kazał zapytać rodziców o zdrowie psychiczne tych krewnych, którzy zmarli kiedy byłam mała lub przed moim urodzeniem, wszystko dlatego, że jeśli masz w rodzinie osoby z depresją wzrasta ryzyko, że ty zachorujesz.
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1