Depresja.ws - Forum: Śmierć... - Depresja.ws - Forum

Skocz do zawartości

Książki o Depresji

• 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Śmierć... Teorie na temat tego, co dzieje się po śmierci. Oceń temat: -----

#41 Użytkownik nie jest zalogowany   Steven 

• Zadomowiony
  • PipPipPipPipPip
  • Wyślij prywatną wiadomość
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Użytkownik
  • Postów 4626

Napisano 24 lipiec 2011 - 15:30

Czyli agnostyk nie ateista :D wierzący wierzy ateista nie wierzy najwyżej nie wyklucza istnienie. Agnostyk nie ma zdania i nie narzuca żadnej wersjii. W podkreślonym tekście widać że jestes typową agnostyczka ;) także dobrze że spytałem :D
I wanna make you happy,
I wanna make you feel alive,

Still I notice nothing makes you shatter no no
0

#42 Użytkownik nie jest zalogowany   Zaq 

• Średniozaawansowany
  • PipPip
  • Wyświetl galerię
  • Postów 213

Napisano 24 lipiec 2011 - 19:00

Wyświetl postUżytkownik Lessi dnia 23 lipiec 2011 - 22:59 napisał

Wierzę w to że człowiek składa się z ciała fizycznego i duszy. Myślę że umiera tylko ciało a z duszą musi coś się później stać...(jestem ateistką)
A co do wspomnianego zjawiska OOBE to trochę się tym interesowałam ;)

I co wyszłaś z ciała? :)
0

#43 Użytkownik nie jest zalogowany   Lessi 

• Bywalec
  • PipPipPip
  • Postów 549

Napisano 25 lipiec 2011 - 09:10

Steven masz rację :)
Zaq, nie wyszłam, jak masz chęć rozmowy o tym to wal na PW.
0

#0 Bot Reklamowy

• Reklama
  • Grupa: Reklama

#44 Użytkownik nie jest zalogowany   ash84 

• Średniozaawansowany
  • PipPip
  • Postów 481

Napisano 27 lipiec 2011 - 22:38

życie pośmiertne
0

#45 Użytkownik nie jest zalogowany   rav 

• robak
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 7027

Napisano 28 lipiec 2011 - 14:07

Out of body experience to równie dobrze mogą być odtwarzane przez mózg z głębin pamięci obrazy, ot co.
"Jakakolwiek rozmowa z kimś kto nigdy nie cierpiał jest tylko pustą paplaniną" - Emil Cioran
"Jest wiele humorystycznych rzeczy na świecie, a wśród nich myśl białego człowieka, że jest mniej dziki niż inni dzicy ludzie.
" - Mark Twain
"Z wszystkich rzeczy które straciłem w życiu najbardziej tęsknie za rozumem" - Mark Twain
0

#46 Użytkownik nie jest zalogowany   Jeszoswiesz 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 53

Napisano 28 lipiec 2011 - 14:44

Uwielbiam tematykę zaświatową i chciałbym jeszcze za życia uchylić rąbka tajemnicy.

Generalnie jestem neutralny, nie mówię tak, nie mówię nie. Akceptuje nowe odkrycia nauki i staram się lepiej zrozumieć funkcjonowanie tego wszystkiego pod jej kątem oraz na jakich zasadach może jeszcze funkcjonować, a których dziś jeszcze nie znamy. Równocześnie drugim frontem zgłębiam duchowo ten problem, starając ostatecznie złączyć obie drogi w jednym punkcie.
Na dzień dzisiejszy najbliżej mi do czterech teorii:

1. Po śmierci nie ma nic. Śmierć jest naturalną częścią procesu życia. Podlegamy po prostu pewnym prawom i jedyne na co możemy liczyć to pokonać śmierć własną wiedzą.
2. Pseudo reinkarnacja. Nie ma żadnych zaświatów, bogów, inteligentnych duchów, rajów itd. Nie ma też duszy, świadomości która mogłaby przetrwać biologiczną śmierć. Umieramy i koniec. Następnie gdzieś we wszechświecie rodzi się pewien organizm, i to "jesteśmy my", ale z braku lepszego określenia jest ono błędne, gdyż my umarliśmy już wcześniej i nie ma po nas nic. Tamten nowy organizm to nowa świadomość, nawet jeśli zachowuje ona podobne cechy samoświadomości jak za poprzedniego życia to jedno z drugim nic nie łączy. To skomplikowane i być może trochę nielogiczne ;d, ale ta nielogiczność to coś na zasadzie kwantu, który niby jest, a niby go niema, superpozycja i struny.
3. Podstawowa reinkarnacja. Nie ma żadnych zaświatów, bogów, inteligentnych duchów, rajów itd. Energia naszej świadomości jednak nieustannie krąży we wszechświecie i przybiera kolejne formy życia. Nie wiąże się to jednak z jakąś szkołą duchowości, nie ma czegoś takiego jak karma.
4. Złożona reinkarnacja. Jest Pan, który ma plan. Choć ten Pan nie musi być osobowy. Reinkarnacja to skomplikowany system wędrówki dusz w celu rozwoju duchowego. Istnieje świat astralny i/lub jemu podobne. Doświadczenia z poprzednich żyć mogą mieć wpływ na następne wcielenia, świadomie lub nie. Możliwe, że istnieje przeznaczenie, ale tylko po części, nadal podlegamy ogromnej ilości zdarzeń losowych jak wypadki, spotkanie pewnych ludzi, choroby, a nawet wady genetyczne czy też śmierć jeszcze w okresie prenatalnym. Ziemia, to szkoła życia i musimy być gotowi na wszystko, choć możliwe, że o pewnych sprawach dane jest nam decydować jeszcze przed narodzinami.

Oczywiście to tak bardzo w skrócie. Co nieco wymagało by większego rozwinięcia lub korekty.
Ostatecznie myślę, że w każdym razie coś tam po tej śmierci chyba jest.
Good or bad.. i'm just a man with a gun.
2

#47 Użytkownik nie jest zalogowany   nika g 

• ...
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 2863

Napisano 28 lipiec 2011 - 14:52

faktycznie punkt 2. skomplikowany:)
0

#48 Użytkownik nie jest zalogowany   Zaq 

• Średniozaawansowany
  • PipPip
  • Wyświetl galerię
  • Postów 213

Napisano 28 lipiec 2011 - 14:58

Wyświetl postUżytkownik nika g dnia 28 lipiec 2011 - 14:46 napisał

szczerze mówiąc nie podpinam się pod jakąkolwiek teorię dotyczącą OOBE...

Dobra to i ja się przyznam... Nie wiem jak to sklasyfikować, ale gdy założyłem ten temat, (nie chce was straszyć) to śniło mi się chyba dwa dni później, jak ktoś na niego odpisywał. Miałem taki sen nie wyraźny że ktoś siedzi i pisze przy komputerze, gdy się obudziłem miałem wrażenie że odpisał w tym właśnie temacie, i nie wiem skąd u licha wpadło mi do głowy że to telernia. Patrze później a tam post telerni. Na bank nic w tym nadzwyczajnego nie ma ale... zawsze jest się czym ekscytować :D
0

#49 Gość_Ołówek_*

• Grupa: Gość

Napisano 28 lipiec 2011 - 15:16

Poważnie Zaq? To jest problem, bo widzisz - Telernia nie odpisała Ci w tym temacie dwa dni po jego utworzeniu, tylko na następny dzień. Stworzyłeś ten temat przed północą, jeszcze 17 lipca, a Telernia odpisała w nocy 18 i w południe tego samego dnia. Myślę, że wiesz, do czego zmierzam.
0

#50 Użytkownik nie jest zalogowany   Zaq 

• Średniozaawansowany
  • PipPip
  • Wyświetl galerię
  • Postów 213

Napisano 28 lipiec 2011 - 15:29

Ołówek... nie dobrze że tak się zawziąłeś, ja wychodzę z założenia że z władzą się nie dyskutuje, ale tez nie można jej ignorować, dlatego ci teraz odpisuje.
0

#51 Użytkownik nie jest zalogowany   nika g 

• ...
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 2863

Napisano 28 lipiec 2011 - 15:40

mam wrażenie,że ktoś sobie chyba ze mnie zakpił <_<
0

#52 Użytkownik nie jest zalogowany   emcza 

• Średniozaawansowany
  • PipPip
  • Wyświetl galerię
  • Postów 209

Napisano 28 lipiec 2011 - 20:42

W śmierci jest moim zdaniem tak, że ludzie zastanawiają się "jak to jest jak nas nie ma"? Co się dzieje, gdy nie ma nikogo kto by to zobaczył? Wiele atramentu wylano na opisanie tego, co się dzieje z ludźmi po śmierci. Ale jakoś nikt nie pokusił się na odpowiedź gdzie byli ludzie zanim się narodzili? Co się działo z nami przez te wszystkie eony kiedy istniał świat bez nas. Bez ciebie, mnie i innych, którym dane jest żyć na Ziemi razem z nami. W tej krótkiej chwili czasu istniejemy razem. Moglibyśmy żyć w innych czasach, ale spotkaliśmy siebie i razem rozmawiamy.
GG: 43238245
2

#53 Użytkownik nie jest zalogowany   rav 

• robak
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 7027

Napisano 29 lipiec 2011 - 06:19

To że ktoś widzi coś podczas takie OOBE co się rzeczywiście dzieje można wytłumaczyć teorią pola informacyjnego i koincydencji, ale nie będe się rozwijał bo to już wchodze w dziedzine gdzie fizyka kwantowa podaje sobie ręke z religią a ja dopiero co się obudziłem. Interesuje mnie natomiast fakt czy osoba podczas takiej sesji OOBE albo świadomego śnienia może wejść w lecznicze obszary umysłu. Oczywiście większość dyletantów w tej dziedzinie prędzej sobie zrobi ziaziu ale na pewno są doświadczeni sprawnie lawirujący po takich przestrzeniach psychonauci.
"Jakakolwiek rozmowa z kimś kto nigdy nie cierpiał jest tylko pustą paplaniną" - Emil Cioran
"Jest wiele humorystycznych rzeczy na świecie, a wśród nich myśl białego człowieka, że jest mniej dziki niż inni dzicy ludzie.
" - Mark Twain
"Z wszystkich rzeczy które straciłem w życiu najbardziej tęsknie za rozumem" - Mark Twain
0

#54 Użytkownik nie jest zalogowany   ash84 

• Średniozaawansowany
  • PipPip
  • Postów 481

Napisano 29 lipiec 2011 - 15:15

Nie wiem, czy powinnam to pisać w tym temacie, ale śniło mi się dziś w nocy, że ktoś umarł :unsure:
osoba mi obca, imieniem ania.
Znacie jakąś? może jestem jak te spamowe wróżki :P

Użytkownik ash84 edytował ten post 29 lipiec 2011 - 15:16

0

#55 Użytkownik nie jest zalogowany   Zaq 

• Średniozaawansowany
  • PipPip
  • Wyświetl galerię
  • Postów 213

Napisano 29 lipiec 2011 - 19:35

OOBE
ja jestem sceptykiem, uważam że to po prostu jakieś wejście w świadome śnienie, i projekcje umysłu. Póki nie zobaczę dowodu nie uwierzę.

z drugiej strony, przeczytałem książkę Teoria kwantowa nie gryzie, i... jestem skłonny uwierzyć w wiele rzeczy...

A tutaj raper Fisch o OOBE

0

#56 Użytkownik nie jest zalogowany   Steven 

• Zadomowiony
  • PipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Postów 4626

Napisano 01 sierpień 2011 - 14:53

Przeszczepiony narząd czasem powoduje że znany poniekąd osobę dawce. Nie tylko mózg gromadzi info ale każda komórka. Jeśli chodzi o wasz temat. Skłonny jestem uwierzyć że da się to wytłumaczyć fizyka. Tak jak czytanie w myślach.
I wanna make you happy,
I wanna make you feel alive,

Still I notice nothing makes you shatter no no
0

#0 Bot Reklamowy

• Reklama
  • Grupa: Reklama

#57 Użytkownik nie jest zalogowany   Rozana 

• Zadomowiony
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Moderator
  • Postów 10332

Napisano 01 sierpień 2011 - 15:04

Wyświetl postUżytkownik Zaq dnia 01 sierpień 2011 - 13:43 napisał

po pierwsze w tym linku nie ma, historii tej dziewczynki, ja bym radził jednak podchodzić sceptycznie do wiadomości ukazujących się w na takiej witrynie która obok zamieszcza, inforamcję o ustaleniu lini śmierci na dłoni albo pokazuje zdjęcia z upiorami.

Ten powyzszy post,ktory zacytowales zostal usuniety a dana uzytkowniczka zbanowana...prosze nie zwracac uwagi na takie teksty...natomiast jesli jeszcze takowe by sie pojawily...prosze o raportowanie...
0

Udostępnij ten temat:

• 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3