Śmierć... Teorie na temat tego, co dzieje się po śmierci.
Napisano 24 lipiec 2011 - 15:30
I wanna make you feel alive,
Still I notice nothing makes you shatter no no
Napisano 25 lipiec 2011 - 09:10
Zaq, nie wyszłam, jak masz chęć rozmowy o tym to wal na PW.
#0 Bot Reklamowy
Napisano 28 lipiec 2011 - 14:07
"Jest wiele humorystycznych rzeczy na świecie, a wśród nich myśl białego człowieka, że jest mniej dziki niż inni dzicy ludzie. " - Mark Twain
"Z wszystkich rzeczy które straciłem w życiu najbardziej tęsknie za rozumem" - Mark Twain
Napisano 28 lipiec 2011 - 14:44
Generalnie jestem neutralny, nie mówię tak, nie mówię nie. Akceptuje nowe odkrycia nauki i staram się lepiej zrozumieć funkcjonowanie tego wszystkiego pod jej kątem oraz na jakich zasadach może jeszcze funkcjonować, a których dziś jeszcze nie znamy. Równocześnie drugim frontem zgłębiam duchowo ten problem, starając ostatecznie złączyć obie drogi w jednym punkcie.
Na dzień dzisiejszy najbliżej mi do czterech teorii:
1. Po śmierci nie ma nic. Śmierć jest naturalną częścią procesu życia. Podlegamy po prostu pewnym prawom i jedyne na co możemy liczyć to pokonać śmierć własną wiedzą.
2. Pseudo reinkarnacja. Nie ma żadnych zaświatów, bogów, inteligentnych duchów, rajów itd. Nie ma też duszy, świadomości która mogłaby przetrwać biologiczną śmierć. Umieramy i koniec. Następnie gdzieś we wszechświecie rodzi się pewien organizm, i to "jesteśmy my", ale z braku lepszego określenia jest ono błędne, gdyż my umarliśmy już wcześniej i nie ma po nas nic. Tamten nowy organizm to nowa świadomość, nawet jeśli zachowuje ona podobne cechy samoświadomości jak za poprzedniego życia to jedno z drugim nic nie łączy. To skomplikowane i być może trochę nielogiczne ;d, ale ta nielogiczność to coś na zasadzie kwantu, który niby jest, a niby go niema, superpozycja i struny.
3. Podstawowa reinkarnacja. Nie ma żadnych zaświatów, bogów, inteligentnych duchów, rajów itd. Energia naszej świadomości jednak nieustannie krąży we wszechświecie i przybiera kolejne formy życia. Nie wiąże się to jednak z jakąś szkołą duchowości, nie ma czegoś takiego jak karma.
4. Złożona reinkarnacja. Jest Pan, który ma plan. Choć ten Pan nie musi być osobowy. Reinkarnacja to skomplikowany system wędrówki dusz w celu rozwoju duchowego. Istnieje świat astralny i/lub jemu podobne. Doświadczenia z poprzednich żyć mogą mieć wpływ na następne wcielenia, świadomie lub nie. Możliwe, że istnieje przeznaczenie, ale tylko po części, nadal podlegamy ogromnej ilości zdarzeń losowych jak wypadki, spotkanie pewnych ludzi, choroby, a nawet wady genetyczne czy też śmierć jeszcze w okresie prenatalnym. Ziemia, to szkoła życia i musimy być gotowi na wszystko, choć możliwe, że o pewnych sprawach dane jest nam decydować jeszcze przed narodzinami.
Oczywiście to tak bardzo w skrócie. Co nieco wymagało by większego rozwinięcia lub korekty.
Ostatecznie myślę, że w każdym razie coś tam po tej śmierci chyba jest.
Napisano 28 lipiec 2011 - 14:58
Użytkownik nika g dnia 28 lipiec 2011 - 14:46 napisał
Dobra to i ja się przyznam... Nie wiem jak to sklasyfikować, ale gdy założyłem ten temat, (nie chce was straszyć) to śniło mi się chyba dwa dni później, jak ktoś na niego odpisywał. Miałem taki sen nie wyraźny że ktoś siedzi i pisze przy komputerze, gdy się obudziłem miałem wrażenie że odpisał w tym właśnie temacie, i nie wiem skąd u licha wpadło mi do głowy że to telernia. Patrze później a tam post telerni. Na bank nic w tym nadzwyczajnego nie ma ale... zawsze jest się czym ekscytować
#49 Gość_Ołówek_*
Napisano 28 lipiec 2011 - 15:16
Napisano 28 lipiec 2011 - 15:29
Napisano 28 lipiec 2011 - 20:42
Napisano 29 lipiec 2011 - 06:19
"Jest wiele humorystycznych rzeczy na świecie, a wśród nich myśl białego człowieka, że jest mniej dziki niż inni dzicy ludzie. " - Mark Twain
"Z wszystkich rzeczy które straciłem w życiu najbardziej tęsknie za rozumem" - Mark Twain
Napisano 29 lipiec 2011 - 15:15
osoba mi obca, imieniem ania.
Znacie jakąś? może jestem jak te spamowe wróżki
Użytkownik ash84 edytował ten post 29 lipiec 2011 - 15:16
Napisano 29 lipiec 2011 - 19:35
ja jestem sceptykiem, uważam że to po prostu jakieś wejście w świadome śnienie, i projekcje umysłu. Póki nie zobaczę dowodu nie uwierzę.
z drugiej strony, przeczytałem książkę Teoria kwantowa nie gryzie, i... jestem skłonny uwierzyć w wiele rzeczy...
A tutaj raper Fisch o OOBE
Napisano 01 sierpień 2011 - 14:53
I wanna make you feel alive,
Still I notice nothing makes you shatter no no
#0 Bot Reklamowy
Napisano 01 sierpień 2011 - 15:04
Użytkownik Zaq dnia 01 sierpień 2011 - 13:43 napisał
Ten powyzszy post,ktory zacytowales zostal usuniety a dana uzytkowniczka zbanowana...prosze nie zwracac uwagi na takie teksty...natomiast jesli jeszcze takowe by sie pojawily...prosze o raportowanie...

Pomoc