Depresja.ws - Forum: Kochać za bardzo - Depresja.ws - Forum

Skocz do zawartości

Książki o Depresji

• 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Kochać za bardzo uzależnienie emocjonalne od drugiej osoby Oceń temat: -----

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   kiti 

• Średniozaawansowany
  • PipPip
  • Wyślij prywatną wiadomość
  • Grupa: Użytkownik
  • Postów 435

Napisano 24 luty 2011 - 10:29

Witam
Dzis po wizycie u psychologa doszłam wspólnie z psych. że przyczyną mojej depresji jest uzaleznienie od innej osoby.Próbuje zerwać kontakt z tą osobą ,nienawidzę już jej ale ciągle we mnie jest chęć kontaktu z Tą osobą jak chęć zapalenia u osób, które rzucaja palenie.Znienawidziłam telefon,wykasowałam numer, odizolowałam sie od taj osoby a mimo to uzależnienie daje o sobie znać .Kazdy dzień to walka.Pomóżcie co robić.Dajcie jakies wskazówki.Może macie jakies własne doświadczenia?Jestem już okropnie zmęczona.Chciałabym żeby ta osoba juz umarła.Wiem , że to okropne......
BŁAGAM POMÓZCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Użytkownik kiti edytował ten post 24 luty 2011 - 10:31

0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Robot 

• <?php echo 'Robot'; ?>
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Oczekujący
  • Postów 1115

Napisano 24 luty 2011 - 11:55

Mam taki sam problem. Myślę, że mówiąc "uzależnienie", bardzo uogólniasz i zamykasz się na problem. Ta niesamowicie silna chęć powrotu np. u mnie jest wynikiem tego, że pamiętam jak kiedyś było cudownie, jaki byłem ważny dla mojej byłej dziewczyny i świadomość, że znalezienie drugiej takiej dziewczyny będzie wręcz niemożliwe. Ona zapewniała mi poczucie bezpieczeństwa, troskę, uwagę, miłość, seks, a teraz tego nie ma i chyba musiałby się zdarzyć jakiś cud, żebym spotkał dziewczynę, która będzie w stanie jej dorównać. Tak bardzo pragnę, żeby to wróciło, że zaczynam chorobliwie jej pragnąć i nie mogę się pogodzić z tym rozstaniem. Pewnie dlatego nadal czuję jakby była częścią mnie, a ja bez niej nie żyję. Ważne jest jednak to, żeby sobie uświadomić, że nie musi tak być. Na chwilę obecną radzę sobie z tym w ten sposób, że te całe "uzależnienie" to tylko wynik mojego nieprawidłowego myślenia i jakoś mi to pomaga. Mimo wszystko nadal jest ciężko. Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego co napisałem, wyniesiesz coś dla Siebie no i poczujesz, że nie jesteś z tym sama :).
Dołączona grafika
"Ponieważ nic nie jest niemożliwe, człowiek powinien mieć wielkie marzenia. Im większe, tym lepiej." - Michael Phelps
"A odwaga nie polega na tym, żeby nie czuć strachu, lecz na tym, żeby mimo strachu robić swoje." - Tal Ben-Shahar
"Wszystko będzie dobrze w końcu. Jeśli nie jest, to jeszcze nie koniec."
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   tadam 

• z dźwigu skoczył nie podskoczył :-) skoczył z dachu i do piachu
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 17189

Napisano 24 luty 2011 - 13:13

a jaki to rodzaj relacji?
najbardziej chciałbym być po prostu zwykłym pudełkiem po butach
mamy tylko jedno ciało, które wymaga od nas, abyśmy go nie oszukiwali alice miller
...........................................................................................................
Baza adresów Ośrodków Interwencji Kryzysowej
0

#0 Bot Reklamowy

• Reklama
  • Grupa: Reklama

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   maciekpoznan 

• PipPipPipPipPip
  • Postów 4926

Napisano 24 luty 2011 - 14:15

Ja się od dwóch kobiet uzależniłem :(

Z jedną jestem obecnie zaręczony, uzależnienie daje mi w kość w chorobie potrójnie. Czuję, że muszę przy niej być jak najczęściej ..
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   tadam 

• PipPipPipPipPip
  • Postów 17189

Napisano 24 luty 2011 - 15:15

To jeszcze nie uzaleznienie, po prostu czujesz, ze jej obecnosc wiele dla Ciebie znaczy i ze Ci pomaga. Zreszta uzaleznienie od osoby, to znaczne uproszczenie, bo uzalezniamy sie nie od osoby jako takiej, ale od jej zachowan (np. przemocowych), od naszej wizji relacji z nia i wizji tej osoby, od toksycznej relacji, ale nie od osoby jako osoby.
mamy tylko jedno ciało, które wymaga od nas, abyśmy go nie oszukiwali alice miller
...........................................................................................................
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   kiti 

• Średniozaawansowany
  • PipPip
  • Postów 435

Napisano 24 luty 2011 - 15:38

Robocie pocieszyłeś mnie bo myslałam że problem dotyczy tylko kobiet , a tu takie zaskoczenie odpisali sami mężczyźni.
Tadam jak Ci odpowiedziec na pytanie jaki to rodzaj relacji.Chyba przyjaźń?
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   tadam 

• PipPipPipPipPip
  • Postów 17189

Napisano 24 luty 2011 - 15:57

Ten problem nie dotyczy tylko kobiet. Oczywiscie wiekszosc ksiazek na ten temat napisana jest, ze tak powiem pod kobiety, bo faceci w kulturze maczo rzadziej sie do tego przyznaja, ale to nie kwestia plci, a specyficznego podejscia do relacji, w ktorym czlowiek gubi swoje wlasne granice.

Czy poza przyjaznia bylo cos miedzy wami wczesniej? No wiesz, czy laczyly was kiedys tez inne uczucia, czy jest to jedynie przyjazn, ktora nie do konca widocznie jest przyjaznia, a stala sie jakas dziwna toksyczna relacja?

0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   kiti 

• Średniozaawansowany
  • PipPip
  • Postów 435

Napisano 24 luty 2011 - 17:35

Nie wiem jak to opisać.Myślę , że łączyła nas więź emocjonalna , żadnej fizyczności.Obydwoje mamy rodziny.Postanowiłam to zerwać ale sobie nie radzę.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   tadam 

• PipPipPipPipPip
  • Postów 17189

Napisano 24 luty 2011 - 18:01

Ok, nie bede drazyl tematu bardziej, bo zboczenie zawodowe mi sie wlaczylo, sorki. ;)

Czytalas ksiazke Robina Norwooda "Kobiety, które kochają za bardzo"?

0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   kiti 

• Średniozaawansowany
  • PipPip
  • Postów 435

Napisano 24 luty 2011 - 20:52

Czytałam kiedyś dawno temu.Dziś cały czas siedzę na portalu "kobiece Serce". Znalazłam grupę wsparcia i zamierzam na nią pojechać.Dowiedziałam sie , że niedługo wyjdzie ksiązka o tej tematyce polskiej autorki.Czekam na nia z niecierpliwością.Drąż temat Tadamku.Bede wdzięczna jeśli mi pomożesz. :)
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   kiti 

• Średniozaawansowany
  • PipPip
  • Postów 435

Napisano 26 luty 2011 - 18:29

Cześć Tadamku mam do Ciebie pytanie bo widzę , że sie trochę na tym znasz.Czy istnieja męzczyźni którzy kochaja za bardzo i jak to wyglada?
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   odsłona 

• Najszybsza wkrętarka na świecie .
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 2206

Napisano 26 luty 2011 - 19:13

Mi kochanie zabardzo kojaży się tez, z jakąś zależnością ale od pewnych cech i zachowań, tego co dana osoba nam daje i uważamy , że nie jesteśmy w stanie bez tego funkcjonować. W moim wypadku przeważnie to było przemocowe. Myślałam ,że bez funkcjonowania w takiej relacji jestem nikim i jest mi to potrzebne do życia, zrobie bardzo dużo , wyrzebrze tylko żeby tak zostało bo nie umiem inaczej, ale to już bardzo przemocowa relacja.

Ale pewne wydarzenia nas ukrzatłtowują i jeśli ktoś nas obdarzy uczuciem możemy nie chcieć tego stracić jeśli nigdy nie dostawaliśmy takiego rodzaju uczuć. Ehhh dla mnie to też trudny temat , żeby uczyć się działać inaczej.
W każdym razie męzczyżni też potrafią kochać zabardzo.
Pozdrawiam
” Wady mają przedmioty i jak mają wady to się je wyrzuca, a więc człowiek nie może mieć wad”- ANI BYĆ PRZEDMIOTEM.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   panna eN. 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 29

Napisano 26 luty 2011 - 19:22

ja juz 22 zime skutecznie pracuje nad tym aby nie uzaleznic sie nigdy od zadnego faceta, to ryzyko toksyku.. mozna z kims byc i nie byc, ale zaleznosc winna pozostac tylko w pryzmacie wlasnego "ja",.
osobiscie radzilabym raczej nie walczyc ,a sprobowac jakos przyjac, zaakceptowac.. choc pewnie to tylko proste w slowach.. :mellow:
niczego nie oczekuj.wszystkiego się spodziewaj.
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   kiti 

• Średniozaawansowany
  • PipPip
  • Postów 435

Napisano 26 luty 2011 - 19:40

A jak wyglada to u mężczyzn?
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   kiti 

• Średniozaawansowany
  • PipPip
  • Postów 435

Napisano 26 luty 2011 - 19:42

EN to nie takie proste.Wiem , że utrzymywanie kontaktów z pewnym człowiekiem mnie niszczy ale chęć kontaktu jest strasznie silna.Każdego dnia z tym walcze.
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   neck 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 1

Napisano 26 luty 2011 - 21:29

kobiety i mezczyzni to takie istoty co zakochuja sie w sobie
____
polityka sex moralnosc religie szanowanie sie milosc, ktos wreszcie ulozy ta ukladane w calosc?
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   amivp 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 2

Napisano 26 luty 2011 - 21:44

Mowia ze kobiety mysla o milosci i czulosci i kazda stosuje to zaklecie od wiekow...

Przeciesz moge myslec o milosci i potrzebowac czulosci 100razy bardziej niz kobieta i co z tego... moge plakac pragnac dziewczyny, gdzie ona i ta milosc?
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   kiti 

• Średniozaawansowany
  • PipPip
  • Postów 435

Napisano 26 luty 2011 - 21:52

No tak .Ale czy ta patologia kochania za bardzo dotyczy tez mezczyzn i jak to wygląda.Znam paru facetów ,którzy sa poniżani słownie przez swoje zony.Musza sie tłumaczyć z kazdego wyjścia , zakupu.O wszystko maja awantury, ciągle są podejrzewani o zdrade a sa porządnymi męzczyznami.Tkwią w takich związkach.Dbaja o te kobiety i o rodzinę.Wydają sie byc nieszcześliwi.
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   kiti 

• Średniozaawansowany
  • PipPip
  • Postów 435

Napisano 26 luty 2011 - 21:56

Tak pytam o męskie uczucia bo zostałam wychowana w taki sposób , że mężczyźni nie mają żadnych uczuć.Mój tata nigdy nie powiedział mamie miłego słowa.Nie uśmiechał się.Zabraniał nam sie śmiać.Wygladał tak i zachowywał się tak jakby nie miał zadnych uczuc.Pytany np. o jakies zainteresowania z czasów szkolnych mówił , ze nie miał na to czasu.
Prosze szczególnie męzczyzn.Napiszcie mi co wy czujecie?
0

#0 Bot Reklamowy

• Reklama
  • Grupa: Reklama

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   indywiduum. 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Wyświetl galerię
  • Postów 10

Napisano 04 marzec 2011 - 13:55

Kochać za bardzo. Hm.. często te słowa pojawiają się w mojej głowie. Kocham, kocham za bardzo. Nie wiem czy jestem uzależniona, nie wiem gdzie zaczyna się uzależnienie, a kończy miłość. Tylko, że ja nawet nie wiem gdzie się miłość zaczyna.
Jednak znam to uczucie, gdy dla niego jestem w stanie zrobić wiele rzeczy. Choć nigdy nie miałam okazji wykazać się jakimś wielkim dramatycznym i teatralnym czynem, to uzależniam małe drobne sprawy codzienne. Włosy zawsze ułożone tak, jak on lubi. Tatuaż taki jak on by wybrał. Nawet nie istotny element ubioru, bluzka. Niby jedna z moich ulubionych, w oczach pełen zachwyt miałam gdy ją kupowałam, jednak wystarczyła jego mina gdy mnie w niej zobaczył i już nigdy więcej jej nie założyłam. Tylko, że mi to wcale nie przeszkadza. Ja wiem, że on wcale nie chcę, żebym to robiła dla niego, ba! on nawet nie wie, że ja tak wiele rzeczy robię pod niego, ale mi to sprawia przyjemność. Tak, on ma na mnie ogromny wpływ. Czuję, że mogłabym zrobić dla niego wiele, choć jak już wspomniałam, nie maiłam takiej okazji.
Jednak zdarzają się takie chwile, że mam już dość. Wtedy dostaję siły, szkoda tylko że tak szybko jak do mnie przychodzi, tak szybko mnie opuszcza.
0

Udostępnij ten temat:

• 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3