Witam! ... ?! ;/
Napisano 08 wrzesień 2010 - 17:10
Staram się czymś interesować nom ale to róźnie się kończy. Czytam np optymistyczne książki-to zazdroszczę bohaterą i wydaje mi się że ja tak nigdy nie będę miał, że zawsze będę sam, nic mnie ciekawego nie spotka jak tych bohaterów. Takie lęki się pojawiają.
Napisano 08 wrzesień 2010 - 17:41
mamy tylko jedno ciało, które wymaga od nas, abyśmy go nie oszukiwali alice miller
...........................................................................................................
Baza adresów Ośrodków Interwencji Kryzysowej
#0 Bot Reklamowy
Napisano 08 wrzesień 2010 - 17:59
zapytaj u siebie w szkole pedagoga kogo może Ci polecić, jaki ośrodek, czy zna jakieś adresy..
jeżeli nie na żywo to przez telefon..
Napisano 08 wrzesień 2010 - 18:09
Użytkownik skonczony19 dnia 08 wrzesień 2010 - 17:57 napisał
Sa sa .... Pi dobrze Ci radzi .... chodzi o to ze niektorzy psycholodzy czy pedagodzy moga byc rowniez wykwalifikowanymi psychoterapeutami i takich osob warto wlasnie szukac.
mamy tylko jedno ciało, które wymaga od nas, abyśmy go nie oszukiwali alice miller
...........................................................................................................
Napisano 08 wrzesień 2010 - 18:47
Napisano 08 wrzesień 2010 - 19:04
Napisano 08 wrzesień 2010 - 19:09
byłam u szkolnej, i plotła takie głupoty ze az mi głupio było :|
u mnie w szkole też są sami idioci w klasie (oprócz jednej osoby) ale reszte po prostu olewam :] nauczyłam się cieszyć z samotności, chociaż wiem że niekiedy potrafi dokuczyć
rozdział trzeba zamknąć
Warto ogrzać się, żeby nie zamarznąć
Napisano 08 wrzesień 2010 - 19:22
Napisano 08 wrzesień 2010 - 21:05
Użytkownik skonczony19 dnia 08 wrzesień 2010 - 19:22 napisał
Ja na przykład nie odczuwam wielkiej różnicy między psychologiem, psychiatrą albo psychoterapeuta. A najbardziej pomogli mi właśnie psychologowie. Zwrócili uwagę na takie tematy, dzięki którym wiem jak zacząć sobie radzić.

"Ponieważ nic nie jest niemożliwe, człowiek powinien mieć wielkie marzenia. Im większe, tym lepiej." - Michael Phelps
"A odwaga nie polega na tym, żeby nie czuć strachu, lecz na tym, żeby mimo strachu robić swoje." - Tal Ben-Shahar
"Wszystko będzie dobrze w końcu. Jeśli nie jest, to jeszcze nie koniec."
Napisano 08 wrzesień 2010 - 21:12
Użytkownik skonczony19 dnia 08 wrzesień 2010 - 19:22 napisał
Tu nie chodzi o ksiazkowe schematy, ale o to, ze pomoc psychologa jest w kategorii poradnictwa psychologicznego czy czasem poradnictwa psychopedagogicznego, ale nie jest to psychoterapia jesli psycholog nie jest dodatkowo psychoterapeuta i nie szkolil sie w zakresie prowadzenia psychoterapii.
To tak jakbys mial botanika i kogos kto jest ogrodnikiem, ale takim z prawdziwego zdarzenia ... botanik zna sie na roslinach, potrafi godzinami o nich opowiadac, potrafi okreslic wiele szczegolow co do rozwoju, procesow zachodzacych w roslinie, ale to ogrodnik potrafi tak podciac rosline, by wydobyc z niej jej naturalne piekno.
Podobnie jest wlasnie z psychologiem i psychoterapeuta, jeden moze duzo poradzic, ale to psychoterapeuta potrafi pracowac nie mowiac czasem ani slowa.
(ok, ide z piesem bo piszczy, za chwile napisze cos jeszcze na temat tej roznicy)
EDIT:
W sumie typowa praca psychologa stoi w sprzecznosci z zalozeniami psychoterapii i trudno byloby pogodzic jednoczesnie oba podejscia. Psycholog bazuje na poradnictwie, a wiec w pewien sposob interweniuje aktywnie w czyjes zycia, ksztaltuje go, natomiast nawet najbadziej dyrektywna psychoterapia opiera sie na towarzyszeniu w zmianach i jesli nawet pojawia sie jakakolwiek interwencja, to jest ona rodzajem zastosowanej techniki, majacej uruchomić w kims proces zmian, bardziej przypomina "sztuczke" niz jakakolwiek porade.
Użytkownik tadam edytował ten post 08 wrzesień 2010 - 23:22
Napisano 09 wrzesień 2010 - 00:01
Użytkownik Ravgor dnia 08 wrzesień 2010 - 21:05 napisał
Oczywiscie czesto i psychiatrow i psychologow kusi terapeutyzowanie osob pomimo nieposiadania najmniejszych kwalifikacji w tym zakresie (jesli nie skonczyli zadnego szkolenia z zakresu psychoterapii oczywiscie, bo jesli skonczyli to sa rowniez psychoterapeutami), ale tego co robia nie mozna nazwac psychoterapia i niestety jak to bywa przy jakiejkolwiek odpowiedzialnej czynnosci wykonywanej bez posiadania odpowiednich umiejetnosci, takie dzialanie moze okazac sie nieskuteczne, a nawet szkodliwe.
Napisano 13 wrzesień 2010 - 17:20
Napisano 13 wrzesień 2010 - 19:34
na lęki najlepsze jest zajęcie się czymś. ja pomagam mamie w domu np. albo robię coś co lubię, chociażby zdjęcia.
sprawia mi to przyjemność i satysfakcję, a nie myślę o tym co mnie dręczy.
trzymaj się
rozdział trzeba zamknąć
Napisano 13 wrzesień 2010 - 19:51
Napisano 14 wrzesień 2010 - 16:24
skoro nic, zdaje się, nie da rady wyciągnąć Cię z tego stanu to tylko dobre leki z terapią mogą pomóc, tak myślę.
nie poddawaj się, dla siebie. wiem, ze myslisz ze nie warto. tez czasem tak myślę. ale ja teraz wiem, naprawdę wiem, ze warto, zeby znow miec kilka normalnych chwil dla siebie, zeby byc z czegos zadowolonym. to nie tylko puste słowa, mozesz wierzyc.
powodzenia
rozdział trzeba zamknąć

Pomoc