asentra - opinie ??
Napisano 26 maj 2008 - 12:48
dzięki
Napisano 01 czerwiec 2008 - 10:35
brałąm asentre i chwale ją. Nie obawiaj sie, sa gorsze shity z większą liczbą efektów ubocznych. POmaga w koncentracji, w nauce, pracy. Pamietam,że miałam problemy z przełykanie tylko. Poza tym to sertralina, która niezle odchudza;) - jadłowestręt. Biore sertagen teraz, to to samo praktycznie i juz minus 3 kg;) Działa po 2-3 tyg, więc cierpliowości. I bierz regularnie! ja sama przedłużałam męczarnie, bo tego nie robiłam..
3mam kciuki:)
Napisano 01 czerwiec 2008 - 17:40
Napisano 03 czerwiec 2008 - 17:21
When you hear a voice from long ago, so bittersweet
Even if I try I cannot read between the lines
You know I tried, oh, yes, I tried...
Napisano 18 czerwiec 2008 - 00:54
its napisał:
dzięki
Moim zdaniem najlepszy z SSRI. Jeśli już SSRI to tylko sertralina ( z wielu powodów ).
Napisano 18 czerwiec 2008 - 00:57
strangeman napisał:
Jeśli lek nie pomaga przez 2 miesiące to terapia jest nieskuteczna i należy ją zmienić lub zastosować augmentację. Może wystarczy podnieść dawkę ?
Z jakich wskazań bierzesz Asentrę i w jakiej dawce ?
Napisano 23 sierpień 2008 - 09:27
Napisano 23 sierpień 2008 - 13:04
laura palmer napisał:
brałąm asentre i chwale ją. Nie obawiaj sie, sa gorsze shity z większą liczbą efektów ubocznych. POmaga w koncentracji, w nauce, pracy. Pamietam,że miałam problemy z przełykanie tylko. Poza tym to sertralina, która niezle odchudza;) - jadłowestręt. Biore sertagen teraz, to to samo praktycznie i juz minus 3 kg;) Działa po 2-3 tyg, więc cierpliowości. I bierz regularnie! ja sama przedłużałam męczarnie, bo tego nie robiłam..
3mam kciuki:)
ODCHUDZA??????????ja jestem taka chuda, że mnie zaraz nie będzie widać a tu dowiaduję się że ssri odchudza a ja muszę przytyć.biorę asertin50 od miesiąca.
Napisano 23 sierpień 2008 - 13:10
azi napisał:
azi z tego co wyczytałam to objawy niepożądane często występują w pierwszych tygodniach leczenia i ustępują samoistnie lub po zmniejszeniu dawki.
Napisano 23 sierpień 2008 - 13:15
madzik napisał:
azi napisał:
azi z tego co wyczytałam to objawy niepożądane często występują w pierwszych tygodniach leczenia i ustępują samoistnie lub po zmniejszeniu dawki.
pobudzenie,lęk,kołatanie serca bardzo często na początku.mi lekarz przepisał też cloranxen dodatkowo, który tłumi niepokój i lęk ale niestety leki z tej grupy uzależniają i lepiej ich nie brać.przeczekaj na razie może te objawy same przeminą.
Napisano 23 sierpień 2008 - 15:44
Napisano 09 październik 2008 - 16:40
Od dwoch miesiecy biore Asentre bardzo po niej chudne oczywiscie powiedzalam o tym lekarzowi ale on stwierdzil ze to dobrze .Ja jednak nie jestem przekonana ze to dobrze bo mam nie dowage a po braniu tabletek moja niedowaga sie powieksza prosze o pomoc czy przy dluzszym braniu leku chudniecie bedzie dalej czy to minie ?? Chcialabym zmienic tabletki po ktorych zaczne normalnie funkcjonowac i przytyc pozdrawiam
Napisano 22 październik 2008 - 14:05
sertraline
antidepressivum
N06AB
Działanie: Wybiórczy, silny inhibitor wychwytu zwrotnego serotoniny o działaniu przeciwdepresyjnym. W niewielkim stopniu wpływa na wychwyt zwrotny dopaminy i noradrenaliny. Podawany w dawkach terapeutycznych blokuje wychwyt zwrotny serotoniny w płytkach krwi. Nie wywiera wpływu na przekaźnictwo nerwowe, w którym mediatorem są katecholaminy. Nie hamuje monoaminooksydazy. Przewlekłe podawanie sertraliny powoduje zmniejszenie liczby i reaktywności receptorów noradrenergicznych w mózgowiu, jednak w odróżnieniu od innych leków przeciwdepresyjnych nie powoduje zwiększenia masy ciała, a u niektórych pacjentów może powodować jej zmniejszenie. Nie wykazano działania uzależniającego ani niebezpieczeństwa nadużywania leku. Nie stwierdza się także działania sedatywnego ani osłabienia sprawności psychomotorycznej. Po podawaniu p.o. przez 2 tyg. w dawce 50-200 mg/d, tmax wynosi ok. 4,5-8,4 h. Stan stacjonarny pojawia się po 7 dniach podawania. Pokarm zasadniczo nie wpływa na dostępność biologiczną. Średni t1/2 wynosi ok. 22-36 h. Lek wiąże się z białkami osocza w 98%. Ulega szybkiemu metabolizmowi w wątrobie, główny metabolit - N-demetylo-sertralina nie wykazuje działania przeciwdepresyjnego. Zarówno sertralina, jak i N-demetylosertralina ulegają szybko biotransformacji (deaminacja oksydacyjna z późniejszą redukcją, hydroksylacja i sprzężenie z kwasem glukuronowym), a ich metabolity są wydalane przez nerki i z kałem w równych ilościach. Mniej niż 0,2% sertraliny jest wydalane w niezmienionej postaci z moczem. Niewydolność wątroby powoduje wydłużenie okresu eliminacji.
Wskazania: Zaburzenia depresyjne, również z objawami lęku. Kontynuacja leczenia sertraliną po uzyskaniu poprawy klinicznej zapobiega zarówno nawrotom objawów, jak i pojawieniu się kolejnych epizodów depresyjnych. Zaburzenia obsesyjno-kompulsyjne u dorosłych i dzieci; w zaburzeniach obsesyjno-kompulsyjnych stosowanie leku przez 24 mies. jest skuteczne i dobrze tolerowane. Lęk napadowy z agorafobią lub bez niej. Pourazowe zaburzenia stresowe. Fobia społeczna.
Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na którykolwiek składnik preparatu. Nie stosować u osób otrzymujących pimozyd. Nie stosować u osób otrzymujących inhibitory MAO obecnie lub w ciągu ostatnich 2 tyg.; od zakończenia leczenia sertraliną do rozpoczęcia podawania inhibitora MAO musi upłynąć przynajmniej 2 tyg. Stosować ostrożnie u osób otrzymujących inne leki o działaniu serotoninergicznym. Należy unikać podawania sertraliny u osób z nieopanowaną padaczką; w przypadku wystąpienia napadu drgawek lek należy odstawić. Ostrożnie u osób z niewydolnością wątroby, niestabilną chorobą wieńcową, niedawno przebytym zawałem serca oraz u osób otrzymujących leki przeciwzakrzepowe, wpływające na czynność płytek lub inne mogące zwiększyć ryzyko krwawienia. Chorych na depresję należy wnikliwie obserwować podczas leczenia pod kątem nasilenia objawów depresji i wystąpienia myśli i(lub) prób samobójczych. U dzieci i młodzieży stosować wyłącznie w leczeniu zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych.
Interakcje: Synergizm podczas równoległego podawania z lekami o działaniu serotoninergicznym; może wystąpić zespół serotoninergiczny. Sertralina może zwiększać stężenie pimozydu we krwi. Cymetydyna zmniejsza klirens sertraliny. Stosowanie równolegle z agonistami receptorów 5-HT (tryptanami) może zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych działań niepożądanych i powodować wystąpienie osłabienia, zaburzeń koordynacji, nadmiernej odpowiedzi ruchowej, dezorientacji i lęku; w razie konieczności równoległego stosowania należy obserwować pacjenta. Należy unikać stosowania wyciągów z dziurawca u osób leczonych sertraliną. Izoniazyd zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia działań niepożądanych, w tym zespołu serotoninowego. Jednoczesne stosowanie ze związkami litu może nasilać drżenia. Sertralina może zwiększyć stężenie leków metabolizowanych przez CYP2D6 (np. trójpierścieniowe leki przeciwdepresyjne, winblastyna, enkainid, flekainid, propafenon); zachować ostrożność podczas równoległego stosowania sertraliny i substratów CYP2D6. Podawana w dawce 200 mg/d nie hamuje hydroksylacji endogennego kortyzolu, metabolizmu karbamazepiny, terfenadyny. Nie wykazuje istotnego klinicznie wpływu na stężenie w surowicy fenytoiny (zaleca się jednak monitorowanie jej stężenia w początkowym okresie podawania sertraliny), tolbutamidu, diazepamu; nie wzmaga efektów działania: karbamazepiny, fenytoiny, haloperydolu. U osób otrzymujących warfarynę należy badać czas protrombinowy przed rozpoczęciem leczenia sertraliną i po jego zakończeniu. Dawki do 200 mg nie nasilały działania alkoholu, jednak nie zaleca się spożywania napojów alkoholowych podczas leczenia sertraliną. Nie stwierdza się interakcji z atenololem, glibenklamidem i digoksyną. Nie ma badań dotyczących stosowania równolegle terapii elektrowstrząsowej. Sertralina nie jest inhibitorem CYP3A4, 2C9, 2C19, 1A2.
Działanie niepożądane: Bardzo często: bezsenność, senność, zawroty głowy, biegunki i(lub) luźne stolce, suchość w ustach, nudności. Często: jadłowstręt, pobudzenie, lęk, bóle głowy, niedoczulica, zaburzenia ruchowe, parestezje, drżenia, zaburzenia widzenia, szumy uszne, kołatania serca, uderzenia gorąca, ziewanie, bóle brzucha, zaparcie, niestrawność, wymioty, wzmożone pocenie się, wysypka, zaburzenia seksualne, nieregularne miesiączki, astenia, bóle w klatce piersiowej, zmęczenie. Niezbyt często: zwiększenie apetytu, objawy depresyjne, euforia, omamy, migrena, omdlenia, rozszerzenie źrenic, tachykardia, nadciśnienie tętnicze, łysienie, obrzęk okołooczodołowy, świąd, plamica, bóle stawów, kurcze mięśniowe, nietrzymanie moczu, obrzęki obwodowe, podwyższona temperatura ciała, złe samopoczucie, zmiana masy ciała. Rzadko: leukopenia, małopłytkowość, reakcje alergiczne, alergia, reakcje anafilaktoidalne, hiperprolaktynemia, niedoczynność tarczycy, zespół nadmiernego wydzielania wazopresyny, hiponatremia, agresja, zmniejszenie libido, koszmary senne, zaburzenia psychomotoryczne, śpiączka, drgawki, mimowolne skurcze mięśni, zespół serotoninowy, nieprawidłowe krwawienia, skurcz oskrzeli, zapalenie trzustki, ciężkie zaburzenia czynności wątroby, obrzęk naczyniowy, obrzęk twarzy, reakcje nadwrażliwości na światło, ciężkie choroby skóry, pokrzywka, zatrzymanie moczu, priapizm, mlekotok, ginekomastia, nieprawidłowe wyniki badań laboratoryjnych, zaburzenia czynności płytek, zwiększenie stężenia cholesterolu. Po zaprzestaniu leczenia rzadko mogą wystąpić objawy odstawienne. W przypadku przedawkowania sertralina charakteryzuje się szerokim marginesem bezpieczeństwa (donoszono jednak o zgonach spowodowanych przedawkowaniem sertraliny w skojarzeniu z innymi lekami i alkoholem); występują objawy serotoninowe; leczenie objawowe i podtrzymujące, nie zaleca się prowokowania wymiotów; dializa i hemodializa najprawdopodobniej nie są skuteczne.
Ciąża i laktacja: Kategoria C. Brak odpowiednich badań; lek stosować u kobiet w ciąży wyłącznie, gdy spodziewane korzyści z leczenia przewyższają potencjalne ryzyko. Nie stosować w okresie karmienia piersią. Kobiety w wieku rozrodczym otrzymujące sertralinę powinny stosować skuteczną metodę antykoncepcji.
Dawkowanie: P.o. Dorośli. Depresja i zaburzenia obsesyjno-kompulsyjne. 50 mg raz na dobę. Lęk napadowy, pourazowe zaburzenia stresowe, fobia społeczna. Początkowo 25 mg/d, po tyg. leczenia dawka powinna być zwiększona do 50 mg/d. We wszystkich wskazaniach dawkę można w razie potrzeby zwiększać stopniowo w ciągu kilku tyg. o 50 mg do maksymalnej dawki 200 mg/d. Działanie leku obserwuje się już w ciągu pierwszych 7 dni, jednak pełny efekt kliniczny zostaje osiągnięty po 2-4 tyg. leczenia (w przypadku zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych pełny efekt może być osiągnięty dopiero po dłuższym stosowaniu). Wielkość dawki należy dostosować indywidualnie i podawać najmniejsze dawki zapewniające utrzymanie poprawy klinicznej. Zmiana dawki nie powinna się odbywać w czasie krótszym niż w odstępach tygodniowych z uwagi na długi t1/2. U osób z niewydolnością wątroby konieczne może być zmniejszenie dawek lub zwiększenie odstępów pomiędzy dawkami. Nie ma konieczności modyfikacji dawkowania u osób z niewydolnością nerek. Dzieci. Zaburzenia obsesyjno-kompulsyjne. Dzieci 6.-12. rż. początkowo 25 mg/d, 13.-17. rż. - 50 mg/d; w razie potrzeby dawkę można zwiększać stopniowo; dawka maks. - 200 mg/d.
Uwagi: Badania kliniczne wykazały, iż lek nie wpływa na sprawność psychoruchową; ponieważ jednak leki przeciwdepresyjne mogą upośledzać koncentrację, przed zastosowaniem należy o tym poinformować pacjenta.
Preparaty
sertraline
Napisano 24 październik 2008 - 07:33
Mam problem - od kilku miesięcy nie umiem płakac. Taaa... Wiem, że to brzmi dziwnie, ale to dla mnie bardzo frustrujące. Czasem czuje potrzebe wypłakania się, a czuje tylko narastający ciężar i zero łez! Nic!
Ani ból psychiczny ani ból fizyczny nie są w stanie wywołac u mnie płaczu.
Mam tak odkąd biore asentrę.
Czy ktos zauważył cos podobnego?
Nagniesz ją za mocno - pęknie.
A niewprawną puścisz dłonią -
W pysk odbije stali siła" (Kaczmarski)
Napisano 24 październik 2008 - 09:10
Napisano 24 październik 2008 - 09:14
Nagniesz ją za mocno - pęknie.
A niewprawną puścisz dłonią -
W pysk odbije stali siła" (Kaczmarski)
Napisano 25 październik 2008 - 13:35
Napisano 25 październik 2008 - 13:58