-
5 stron
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »
ALVENTA - prosze o pomoc
Napisano 11 kwiecień 2008 - 15:13
moja siostra niedawno (2 mies. temu) urodzila coreczke, dziecko zdrowe, sliczne, grzeczne. jest jednak ogromny problem z nia...zaczela odtracac swoje dziecko, na poczatku nie chciala karmic malej (piersia), potem zaczely sie problemy z przewijaniem, kapaniem...Zaczela byc markotna, cale dnie siedziala w domu wpatrzona w sciane i nic nie robila (lacznie z brakiem zainteresowania Julcia)..Jak przyszli znajomi w odwiedziny nie dopuszczala ich do malej, zamykala w pokoju i sama tez tam nie zagladala- wogole nie wykazywala zainteresowania swoim dzieckiem, tlumaczac sie ze zaluje ze ma teraz dziecko (ma 27 lat) , ze cale zycie ma zmarnowane (dodam,ze ma stala prace, meza kochajacego, mieszkanie, samochod...i dziecko bylo ich swiadomym wyborem).
Nie chce pisac co przezywalismy, ile lez wylalismy i jak bardzo sie martwilismy tym wszystkim. Siostra 'sila' byla zaciagnieta do psychiatry , u ktorego padl werdykt: depresja poporodowa..Dostala oczywiscie leki - jest to ALVENTA. (oczywiscie nie musze wspominac jaka byla walka, zeby ona te leki zechciala przyjmowac)...Na szczescie po jakims czasie (ok. 3 tygodni) polepszylo jej sie bardzo, zaczela 'dostrzegac' corke, brac na rece, przewijac, zaczela pelnic obowiazki matki... Na razie kuracja jest przewidziana na 2 miesiace..., a ona juz sie boi ze znowu bedzie zle...
Czy Alventa to tak bardzo silny lek,ze po jego odstawieniu (zalecenia lekarza) moze byc znowu tak drastycznie?? czy sa ewentualnie jakies slabsze zamienniki, ktore bedzie mozna przy wizycie zasugerowac lekarzowi???
dziekuje za pomoc
Napisano 11 kwiecień 2008 - 15:29
Występowanie wielu działań niepożądanych zależy od dawki. Częste działania niepożądane to zwiększone stężenie cholesterolu w surowicy (szczególnie związane z długotrwałym leczeniem oraz prawdopodobnie podczas stosowania dużych dawek leku, zaleca się więc pomiary stężenia cholesterolu), zmniejszenie masy ciała, bezsenność, senność, nerwowość, nieprawidłowe sny, zaburzenia orgazmu (u mężczyzn), zawroty głowy, ból głowy, zwiększone napięcie mięśni, uspokojenie, drżenia, zaburzenia akomodacji oka, rozszerzenie źrenic, nieprawidłowe widzenie, nadciśnienie (zalecane są pomiary ciśnienia tętniczego), rozszerzenie naczyń (najczęściej uderzenia gorąca), wybroczyny, krwawienie z błon śluzowych, ziewanie, zaburzenia apetytu, zaparcia, nudności, wymioty, anoreksja, suchość błony śluzowej jamy ustnej, pocenie się (w tym poty nocne), zaburzenia oddawania moczu (najczęściej przerywane oddawanie moczu), zaburzenia ejakulacji, zaburzenia wzwodu, zmniejszenie libido, osłabienie/zmęczenie. pinformuj lekarza gdy: Gdy chorujesz na cukrzycę (u pacjentów cierpiących na cukrzycę lek może wpływać na kontrolę glukozy), nadciśnienie tętnicze, chore serce.
Gdy przyjmujesz leki przeciwcukrzycowe (być może będzie zmienić dawki). Poinformuj lekarza jeśli stosujesz leki hamujące aktywność enzymu monoaminooksydazy - MAO (Aurorix, Mocloxil, Jumex, Selerin) lub jeśli niedawno je odstawiłeś (jest to istotne nawet do dwóch tygodni od odstawienia tej grupy leków). Również przed rozpoczęciem stosowania leków z tej grupy należy zachować odpowiednią przerwę - należy odczekać przynajmniej 7 dni od momentu przerwania stosowania leku Alventa.
Jeśli jesteś lub przypuszczasz, że jesteś w ciąży, a także gdy karmisz piersią. Lek nie powienien być stosowany w okresie ciąży, chyba że jest to zdecydowanie konieczne. Wenlafaksyna jest wydzielana do mleka matki. Wpływ na niemowlę nie jest jasny. Dlatego decyzja o kontynuowaniu/przerwaniu karmienia piersią lub o kontynuowaniu/przerwaniu terapii wenlafaksyną powinna być podjęta biorąc pod uwagę korzyści wynikające z leczenia wenlafaksyną dla matki.
z tego co mi wiadomo lek na poczatku dziala oslabiajac, zawroty glowy itd ale nie zawsze
#3 Gość_iweta_*
Napisano 11 kwiecień 2008 - 21:36
"Alventa nie uzależnia,ale wyjście z niej jest okropne.Postanowiłam nie brać jej,bo skutki uboczne w postaci puchnięcia stały się dla mnie za duże.Jestem 6 dni bez leku.Miałam halucynacje,wymioty,zawroty głowy,bóle mięśni i kości,objawy grypopodobne.Dziś jest lepiej.Jeszcze tylko głowa.Nie wolno odstawiać leku tak,jak ja to zrobiłam,ale nie wyobrażałam sobie odstawiać ją przez dwa miesiące.Nie czuję się wyleczona,a zaleczona.Objawy depresyjne na razie są nieobecne.Pożyję,zobaczę,co dalej."
Jeśli lek zostanie odstawiony poprawnie( najlepiej zapytac lekarza jak odstawic lek .. stopniowo) nie powinno być zle... wkoncu to lek ma wyleczyc a nie chwilowo poprawic nastrój
Napisano 14 kwiecień 2008 - 08:22
dziekuje raz jeszcze
pozdrawiam
Napisano 25 luty 2009 - 19:29
Napisano 25 luty 2009 - 20:38
#7 Gość_Zmęczona_życiem_*
Napisano 03 listopad 2009 - 17:21
Napisano 03 listopad 2009 - 17:32
mamy tylko jedno ciało, które wymaga od nas, abyśmy go nie oszukiwali alice miller
...........................................................................................................
Baza adresów Ośrodków Interwencji Kryzysowej
#9 Gość_Zmęczona_życiem_*
Napisano 03 listopad 2009 - 18:02
Napisano 03 listopad 2009 - 18:06
straszny ból głowy ,śpiaczka ,nudnosci ,
to po nim nastapiła poprawa a póżniej taki straszny dół
żle wspominam ten lek
Napisano 03 listopad 2009 - 18:15
Zmęczona_życiem napisał:
Bierz leki na bol glowy bo nie ma sensu sie meczyc, z pewnoscia Ci to w niczym nie pomaga. Jak glowa przestanie bolec, to i zyc bedzie Ci latwiej. Na puls jak masz wiekszy i jak Ci tak serce szaleje (tylko nie krople na serce i neocardina, bo one niestety zwieksza puls) to mozesz nalewke z jemioly i nalewke z glogu - powinno wystarczyc.
mamy tylko jedno ciało, które wymaga od nas, abyśmy go nie oszukiwali alice miller
...........................................................................................................
Napisano 03 listopad 2009 - 18:17
Zmęczona_życiem napisał:
Ej Zmeczona nie wkrecaj sobie tak wszystkiego bo dostaniesz klapsa w koncu.
Napisano 03 listopad 2009 - 18:20
Zmęczona_życiem napisał:
przepraszam :* :* :*
ale nie martw sie na zapas ,na kazdego leki inaczej działają , dla Ciebie moze być odpowiedni
#16 Gość_Zmęczona_życiem_*
Napisano 03 listopad 2009 - 18:30
gosiasamosia napisał:
Zmęczona_życiem napisał:
przepraszam :* :* :*
ale nie martw sie na zapas ,na kazdego leki inaczej działają , dla Ciebie moze być odpowiedni
Nie przepraszaj. Nie masz za co :*
Ja zawsze reagowałam na leki tak, że miałam wszystkie możliwe skutki uboczne, nawet te, które występowały u 1% osób
Napisano 03 listopad 2009 - 20:19
Napisano 03 listopad 2009 - 23:34
ale i tak to było lepsze niż stan przed.
#19 Gość_Zmęczona_życiem_*
Napisano 04 listopad 2009 - 09:23
#20 Gość_Zmęczona_życiem_*
Napisano 04 listopad 2009 - 09:55
Udostępnij ten temat:
-
5 stron
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »