Depresja.ws - Forum: filmy, ktore uwielbiasz. - Depresja.ws - Forum

Skocz do zawartości

Książki o Depresji

• 21 stron +
  • « Pierwsza
  • 19
  • 20
  • 21
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

filmy, ktore uwielbiasz. Oceń temat: ***-- 2 głosy

#401 Użytkownik nie jest zalogowany   rav 

• robak
  • PipPipPipPipPip
  • Wyślij prywatną wiadomość
  • Grupa: Użytkownik
  • Postów 7027

Napisano 26 grudzień 2011 - 12:23

Dołączona grafika

Święta, święta i po świętach. A jeżeli święta to oczywiście Kevin, a jeżeli Kevin to rzecz jasna McCauley. I to właśnie ten marnotrawny syn Hollywood oraz dzisiejszy schizoidalny sen przypomniał mi produkcje już troche zakurzoną, ale dla wielu będąca pozycją kultową by nie rzecz mistyczną. Mowa o Drabinie Jakubowej, film Adriana Lyme'a reżysera kojarzonego raczej z thrillerami erotycznymi w rodzaju 9,5 tygodnia. Widać że dobrze mu robi zmiana działki bo film jest nomen omen w pyte - (chociaż cycki też są, a jakże). Od razu zaznaczam że film budzi u mnie uczucia religijne i mimo iż będe się silił na obiektywizm to i tak wiem że mi się to nie uda. DVD z tym obrazem jako kamień węgielny mojej kolekcji leży za przeszkloną pancerną szybą otwieraną poprzez symultaniczne przekręcenie kluczyków, niczym Arka Przymierza. Tytułowa drabina jakubowa to swoisty pasaż którym byty we Wszechświecie poruszają się w góre i dół hierarchii zbliżając się bądź oddalając od istoty znanej w masowej świadomości jako Bóg. Ów pasaż ujrzał w Księdze Rodzaju biblijny Jakub. Bóg rzekł mu aby się rozpleniał na Ziemi coby jego potomstwo sięgło obu biegunów i teraz mamy 7mld homo sapiens na małej błękitnej planetce no ale nie o tym miałem.

Filmowy Jacob jest listonoszem, wiodącym sielski żywot u boku swej latynoskiej księżniczki. Wszystko do czasu gdy spotyka swojego przerażonego kolege z czasów Wietnamu....I na tym skończe streszczanie fabuły, bowiem byłoby to jak nakazywanie dziecku układanie jednego domku z klocków LEGO zamiast pozwolić kwitnąć wyobraźni i zdolnością kreacyjnym. Powiem w skrócie że film jest fundamentem dla takich tworów jak Efekt Motyla czy Donnie Darko i sen z powiem spędza mi zagadnienie dlaczego nie jest równie znany. Widz nie wie co jest tu snem, co jawą, co projekcją w gasnącym umyśle głównego bohatera, a co rzeczywistością nadprzyrodzoną. Niezła rola Dannyego Aiello, czyli Tony'ego z Leona oraz świetna rola Timma Robbinsa jako Jacoba Signera są wisienką na torcie. McCauley gra tu reminiscencje (?) nieżyjącego synka bohatera i jako słodki blond 3latek nie ma szans na zepsucie produkcji
Czy warto tracić 2h na obejrzenie? Jeżeli gustujecie w filmach wymienionych wyżej (oprócz Kevina ;) ), lubicie Lynchowskie transowe klimaty to jak najbardziej, obejrzycie i polecicie do najbliższego działu filmowego nabyć DVD jako i ja uczyniłem. Podobno gdy umiera mądry człowiek to jakby płonęła biblioteka, jeżeli chcecie się dowiedzieć co płonęło w mózgu Jacoba Signera próbującego odtworzyć swoje życie po osobistych tragediach i wojennej zawierusze to zapraszam do projekcji.

Użytkownik rav edytował ten post 26 grudzień 2011 - 12:31

"Jakakolwiek rozmowa z kimś kto nigdy nie cierpiał jest tylko pustą paplaniną" - Emil Cioran
"Jest wiele humorystycznych rzeczy na świecie, a wśród nich myśl białego człowieka, że jest mniej dziki niż inni dzicy ludzie.
" - Mark Twain
"Z wszystkich rzeczy które straciłem w życiu najbardziej tęsknie za rozumem" - Mark Twain
0

#402 Użytkownik nie jest zalogowany   doriangray 

• Średniozaawansowany
  • PipPip
  • Postów 407

Napisano 01 styczeń 2012 - 00:43

Polecam:

http://www.filmweb.p...rne-2011-567959
"Człowiek ma prawo patrzeć na drugiego z góry tylko wówczas, kiedy chce mu pomóc, aby się podniósł" Gabriel García Márquez
0

#403 Użytkownik nie jest zalogowany   matrix 

• Zadomowiony
  • PipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Postów 5539

Napisano 01 styczeń 2012 - 17:42

"Wilbur chce się zabić" jest refleksją na temat miłości i śmierci, która powinna oczarować tych widzów, którym spodobał się "Włoski dla początkujących". Film ma też szansę pozyskać dla jego reżyserki i scenarzystki, Lone Scherfig, nową falę wielbicieli. Cechując się tym samym, kapryśnym urokiem i humorem, co jego poprzednik, Wilbur... splata te cechy z głęboką analizą kruchości życia i złożoności związków międzyludzkich. Film stąpa po cienkiej linii, oddzielającej radość od zmartwienia. Zagracone, zakurzone sklepiki, kiepsko oświetlone pomieszczenia i walące się szpitale, w których rozgrywa się jego akcja, cechuje pewna wyblakła poetyckość. Wilbur (Sives), szorstki, ponury człowiek, usiłował już popełnić samobójstwo na każdy możliwy sposób, dotychczas bezskutecznie. Po śmierci jego ojca, brat - Harbour (Rawlins) - namawia go, by zainteresował się podupadłym antykwariatem, który wspólnie odziedziczyli.
Dołączona grafika
Wszystko nagle przygasło. Wszystko zakrzepło. A człowiek nie wie nawet, jakie nieszczęście go dotknęło, i nie płacze nad utraconą pełnią. Cieszy się z odzyskanej wolności, która jest wolnością nieistnienia.

0

#0 Bot Reklamowy

• Reklama
  • Grupa: Reklama

#404 Użytkownik nie jest zalogowany   Drzeworyt 

• Sędzia najniższy.
  • PipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Postów 2544

Napisano 08 luty 2012 - 19:39

I Want to Be a Soldier
"Film opowiada historię 10-letniego chłopca Alexa, zafascynowanego wszystkim co związane z przemocą.
Pojawiające się problemy z nawiązywaniem kontaktów z rodzicami i rówieśnikami, stają się przyczyną jego wycofania i wymyślania nierealnych przyjaciół.
Nie radząc sobie całkowicie z sytuacją w domu, Alex posuwa się do szantażu, w wyniku czego, ojciec kupuje mu telewizor.
Poprzez niego odkrywa nowy, ekscytujący świat wojny i nieznanej brutalności, które stają się jego obsesją."

Dołączona grafika
"Jedyna wolność to zwycięstwo nad samym sobą"
Fiodor Dostojewski
0

#405 Użytkownik nie jest zalogowany   Rooko 

• Bywalec
  • PipPipPip
  • Postów 974

Napisano 08 luty 2012 - 19:54

Medium.

Mistrzowsko wyreżyserowany przez Clinta Eastwooda,główną role gra Matt Damon.
Film opowiadający o życiu po śmierci,jeśli nurtuje was odpowiedz na pytanie co jest po tamtej stronie polecam.
0

#406 Użytkownik nie jest zalogowany   Nuteczka 

• Nad przepaścią.....
  • PipPipPip
  • Postów 561

Napisano 09 luty 2012 - 12:40

''Skóra w której żyje'' Almodovara. Film świetny. Jestem fanka Almodovara, ale to przerosło moje najśmielsze oczekiwania :) Jest świetny.

Trzymaj swoich przyjaciół blisko, ale jeszcze bliżej trzymaj swoich wrogów.
0

#407 Użytkownik nie jest zalogowany   szmaragd 

• Średniozaawansowany
  • PipPip
  • Postów 349

Napisano 17 luty 2012 - 20:34

,,Jeśli jestem tym, co posiadam i to stracę, czym wówczas będę? [...] Jeśli jestem tym, kim jestem, nie zaś tym, co posiadam, nikt nie może mnie pozbawić pewności ani zagrozić mojemu bezpieczeństwu i poczuciu tożsamości" - Erich Fromm.
0

#408 Użytkownik nie jest zalogowany   nika g 

• ...
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 2849

Napisano 18 luty 2012 - 09:00

Wyświetl postUżytkownik Nuteczka dnia 09 luty 2012 - 12:40 napisał

''Skóra w której żyje'' Almodovara. Film świetny. Jestem fanka Almodovara, ale to przerosło moje najśmielsze oczekiwania :) Jest świetny.

Masz rację!:)
0

#409 Użytkownik nie jest zalogowany   33kot33 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 17

Napisano 19 luty 2012 - 21:48

Wyświetl postUżytkownik nika g dnia 18 luty 2012 - 09:00 napisał

Masz rację!:)

zdecydowanie dobry film .

Polecam jeden z moich ulubionych filmów a soundtrack jeszcze lepszy

0

#410 Użytkownik nie jest zalogowany   Rooko 

• Bywalec
  • PipPipPip
  • Postów 974

Napisano 14 marzec 2012 - 14:52

1

#411 Użytkownik nie jest zalogowany   szmaragd 

• Średniozaawansowany
  • PipPip
  • Postów 349

Napisano 09 kwiecień 2012 - 13:31

,,Jeśli jestem tym, co posiadam i to stracę, czym wówczas będę? [...] Jeśli jestem tym, kim jestem, nie zaś tym, co posiadam, nikt nie może mnie pozbawić pewności ani zagrozić mojemu bezpieczeństwu i poczuciu tożsamości" - Erich Fromm.
0

#0 Bot Reklamowy

• Reklama
  • Grupa: Reklama

#412 Użytkownik nie jest zalogowany   Rooko 

• Bywalec
  • PipPipPip
  • Postów 974

Napisano 15 kwiecień 2012 - 14:08

1