Depresja.ws - Forum: VENLECTINE - Depresja.ws - Forum

Skocz do zawartości

Książki o Depresji

• 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

VENLECTINE Oceń temat: -----

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   sylwialo 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Wyślij prywatną wiadomość
  • Grupa: Użytkownik
  • Postów 31

Napisano 04 kwiecień 2009 - 11:04

Prosze napiszcie po jakim czasie brania zaczyna działać i jakie są działania uboczne.Ja biore go dopiero tydzień i czyje się ciągle zmęczona
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Xardas 

• Bywalec
  • PipPipPip
  • Postów 546

Napisano 04 kwiecień 2009 - 14:18

Jeśli to wenlafaksyna to w moim przypadku zaczęło działać po kilku dniach tylko że nieraz bywały wahania samopoczucia i to przez kilka miesięcy, teraz dalej się pojawiają ale są zdecydowanie mniejsze. A co do efektów ubocznych to u mnie na samym początku była gonitwa myśli, ziewanie, pobudzenie, problemy z zaśnięciem, drżenia kończyn i mięśni twarzy, rozszerzenie źrenic jak u narkomana, brak odczuwania głodu czy dziwne otępienie. Stopniowo większość z nich ustąpiła z czasem oprócz niektórych. Tak czy inaczej musisz uzbroić się w cierpliwość bo może trochę potrwać nim będzie lepiej
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   sylwialo 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 31

Napisano 04 kwiecień 2009 - 16:21

tak to Venlafaxina. W takim razie uzbroje sie w cierpliwość, mam nadzieje ze ten lek mi pomoże.Dzięki i pozdrawiam
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Xardas 

• Bywalec
  • PipPipPip
  • Postów 546

Napisano 04 kwiecień 2009 - 18:06

Mnie pomaga, chociaż wciąż nie mogę całkiem wrócić do zdrowia. Życzę powodzenia i cierpliwości
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   justine 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 3

Napisano 06 kwiecień 2009 - 13:13

Też biorę wenlafaksynę o przedłużonym działaniu już 8 dzień, pierwszy tydzień był okey, nie czułam znacznej poprawy, ale miałam większą chęć do działania, trochę lepszy humor, ale huśtawki nastroju nadal się utrzymują. Dokuczał silny ból głowy i ciągłe uczucie pragnienia oraz niepokój w podbrzuszu. Ze snem zero problemów, a skutki uboczne do przeżycia. Teraz głowa juz mnie nie boli, albo po prostu organizm przyzwyczaił się do tego. Brałam małą dawkę- 37,5 mg rano. Dzisiaj zwiększyłam dawkę do 75mg wg zaleceń psychiatry i czuje się otępiała bardzo, senna, generalnie mocno znieczulona. W dodatku niezdrowo się objadłam i nic mi się nie chce, a jutro na uczelni sajgon....
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   sylwialo 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 31

Napisano 07 kwiecień 2009 - 11:19

To troche nie ciekawie że tak źle się czujesz.Ja ogólnie dobrze ,tylko jestem troche pobudzona i nie mam w ogóle apetytu.To akurat mi sie przydaje bo mam z czego schudnąć:).Napeno potrzeba czasu i powo9li wrócimy do zdrowia.Pozdrawiam
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Xardas 

• Bywalec
  • PipPipPip
  • Postów 546

Napisano 07 kwiecień 2009 - 20:19

Ja biorę prawie pół roku i głodu wciąż praktycznie w ogóle nie czuję. Ciekawa sprawa, problem w tym że mi akurat zależy na tym by przytyć. W zasadzie efekty uboczne da się wytrzymać, przynajmniej nie czuję się tak paskudnie jak przed rozpoczęciem leczenia
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   sylwialo 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 31

Napisano 08 kwiecień 2009 - 10:19

Ja poprzednio bralam leki o nazwie anafranil i przytyłam po nich 10 kg, dlatego lekarz zmienil mi lek.skoro chcesz przytyć to może powiinas porozmawiac z lekarzem .A co do samopoczucia to masz racje, ja biorace leki nie czuję sie super,ale napewno lepiej kiedy ich nie brałam .Chętenie popisałabym o tym jak jakie objawy miałas zanim zaczęłaś się leczyć.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Xardas 

• Bywalec
  • PipPipPip
  • Postów 546

Napisano 08 kwiecień 2009 - 15:40

Wolę nie kombinować już z lekami, bo jest na ogół nieźle. A co do objawów przed leczeniem to była masakra: Ucisk, czasami ból naokoło głowy, totalny brak apetytu, nieustanne zmęczenie, ciemne widzenie, brak odczuwania jakiejkolwiek przyjemności, smutne myśli, lęki, problemy z koncentracją, napady paniki z drżeniem w nocy, problemy ze snem, pamięcią, przyspieszone bicie serca, zdenerwowanie, senność, niepokój, ucisk w klatce piersiowej, bardzo silne poczucie bezsensu istnienia, coś jakby "ból duszy". Tak więc to było OKROPNE, obym nigdy już nie musiał tego przechodzić od nowa.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   sylwialo 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 31

Napisano 08 kwiecień 2009 - 22:17

Ja dokładnie mialam to samo.To było straszne, a do tego ciągłe mysli o smierci.Napisz prosze jak teraz sie czujesz,bo ja troszkę lepiej ,ale nadal nic mnie nie cieszy:(
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Xardas 

• Bywalec
  • PipPipPip
  • Postów 546

Napisano 09 kwiecień 2009 - 11:07

Myślę, że najgorsze mam już za sobą. Siły wróciły, mogę normalnie funkcjonować. Niestety by w pełni zaznać spokoju muszę rozwiązać pewne problemy jakie mam od lat z samym sobą a to już dosyć trudna sprawa np. spora nieśmiałość, samotność, niskie poczucie własnej wartości itp. Wciąż dopadają mnie różne złe myśli na ten temat ale przynajmniej nie czuję przy tym takiego okropnego lęku jak dawniej. Oprócz leków 2 tygodnie temu zacząłem brać kwasy tłuszczowe Omega 3 (są w rybim tłuszczu i specjalnych suplementach) i odnoszę wrażenie że od tego czasu zmniejszyły mi się huśtawki nastrojów (z którymi zawsze miałem spory kłopot), samopoczucie trochę się poprawiło.
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Xardas 

• Bywalec
  • PipPipPip
  • Postów 546

Napisano 09 kwiecień 2009 - 11:10

A co do ciebie to skoro już czujesz jakąś poprawę to dobrze. Musisz uzbroić się w cierpliwość bo to zapewne potrwa parę tygodni lub miesięcy nim będzie dobrze. Grunt to się nie poddawać i koniecznie nie dopuszczać myśli, że ci to nie przejdzie, bo to tylko pogarsza sprawę (wiem po sobie).
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   sylwialo 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 31

Napisano 09 kwiecień 2009 - 16:43

przepraszam że zwracałam sie do Ciebie jak do kobiety:)Omege 3 brałam przez pól roku, niesety nie bardzo pomogły.Zreszta czego to ja juz nie brałam zeby nie czuć sie jak stara babcia
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   sylwialo 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 31

Napisano 09 kwiecień 2009 - 22:53

DOŁY POD OCZAMI-mam straszne doły pod oczami,czy przyczyna ich powstania może być silna depresja?
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Xardas 

• Bywalec
  • PipPipPip
  • Postów 546

Napisano 10 kwiecień 2009 - 11:21

Ja mam je od dawna, jeszcze zanim zachorowałem. One się chyba robią np. gdy ktoś jest przemęczony, niewyspany, ogólnie gdy nie jest w zbyt dobrym samopoczuciu. Może pewne objawy depresji spowodowały ich pojawienie się.
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   sylwialo 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 31

Napisano 10 kwiecień 2009 - 20:38

A ja patrząc na nie mam wrażenie ze mam w sobie najgorsza chorobę i obię wszystkie badania jakie są tylko możliwe,żeby sie dowiedzieć co w końcu mi dolega,ale wszystko jest w porządku,oprócz anemii.A co do spania to raczej niemożliwe bo ja sypiam po 14 godzin dziennie i ciągle jestem zmęczona:(, tak między innymi objawia sie moja depresja. Dziś byłam u lekarza i powiedziałam zę czuję się nie najlepiej, powiedział że jeżeli w dalszym ciagu nie będzie poprawy to mam zwiększyć dawkę do 150mg.
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Xardas 

• Bywalec
  • PipPipPip
  • Postów 546

Napisano 10 kwiecień 2009 - 21:10

Ja nieraz miewam problemy z czymś podobnym do anemii - niedobór żelaza we krwi. Skoro badania wychodzą ok to znaczy że twoje dolegliwości są tylko z powodu depresji a ona może wywoływać całe mnóstwo różnych objawów, człowiek po prostu cały się sypie. Nie jestem pewny czy ładowanie 150mg to dobry pomysł, mnie męczyło parę miesięcy nim stało się w miarę znośnie. Ale nie będę podważać tego co lekarz mówi, w końcu powinien się lepiej znać.
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   sylwialo 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 31

Napisano 10 kwiecień 2009 - 22:28

Dziękuje za wypowiedzi.Już od dawna chciałam porozmawiać z kimś kto ma podobne objawy jak ja.Mój lekarz mi nawet proponował psychoterapie w Warszawie na 10 tygodni,ale jak dla mnie to zdecydowanie za długo.Pozdrawiam
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Xardas 

• Bywalec
  • PipPipPip
  • Postów 546

Napisano 11 kwiecień 2009 - 16:49

Szczerze mówiąc to na tym forum było/lub jest co najmniej kilkadziesiąt lub kilkaset osób z tymi samymi problemami. Szkoda że nie gadamy na jakimś weselszym forum tylko na takim, które przepełnią żale, smutki, nieszczęścia. Co do psychoterapii to warto zastanowić się nad nią, może pomóc ci radzić sobie z problemami, które wywołały depresję i być może zmniejszy szanse nawrotu choroby w przyszłości. Ja chodzę do psychologa co jakiś czas. U mnie deprecha niemal na pewno wróci wkrótce po odstawieniu leków ale przynajmniej po takich wizytach na ogół czuję się lepiej.
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Xardas 

• Bywalec
  • PipPipPip
  • Postów 546

Napisano 11 kwiecień 2009 - 20:12

Mi się nie zdarzyło. Podobno mogą być jakieś kłopoty z samopoczuciem ale nic poważnego. A ty zapomniałeś wziąć?
0

Udostępnij ten temat:

• 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3