Depresja.ws - Forum: Amitriptylinum - Depresja.ws - Forum

Skocz do zawartości

Książki o Depresji

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Amitriptylinum Oceń temat: -----

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Thom 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Wyślij prywatną wiadomość
  • Grupa: Użytkownik
  • Postów 22

Napisano 07 luty 2008 - 14:13

Stosował to ktoś z Was? Jak działa? Ja po przeczytaniu ulotki mam pewne obawy. No ale skoro psychiatra mi to przepisał... Jeśli macie coś do powiedzenia (napisania) na temat tego leku, to piszcie tutaj. Z góry wielkie dzięki.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Thom 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 22

Napisano 18 luty 2008 - 08:21

Najwyraźniej nikt z Was nie spotkał się z tym lekiem. A ja mam wrażenie, że biorąc go moja depresja się pogłębia. Ja wiem, że leki nie działają od razu tak, jak działać powinny, ale wydaje mi się, że ten działa dokładnie odwrotnie.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Ender 

• Administrator
  • PipPip
  • Grupa: Administrator
  • Postów 277

Napisano 18 luty 2008 - 08:25

Generalnie: jeśli po dwóch miesiącach nie następuje poprawa lub - od razu - występują reaksje paradoksalne, np. pogłębienie depresji lub duża nietolerancja (duszności, zawroty głowy) psychiatra powinien zmienić lek.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   ariel 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 4

Napisano 31 styczeń 2009 - 14:56

mam 23 lata i mam depresje, nie mogę spać po nocach w dzień śpię chodzę zdenerwowany albo totalnie zdołowany i płaczę, leżę, nie jestem w stanie nic zrobić. W moim posiadaniu jest lek Amitriptylinum który dzisiaj zażyłem 1 tabletkę 10 mg (jest w tabletkach po 10mg) jak mam stosować, ile razy dziennie brać ile tabletek,,, proszę o pomoc w tej kwestii.Dzisiaj w południe wziąłem po raz pierwszy 1 tabletkę i nie wiem jak kontynuować to leczenie. mam 173 cm wzrostu ważę 72 kilo. ogólnie zdrowy...
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Guest 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Grupa: Gość
  • Postów 0

Napisano 31 styczeń 2009 - 15:08

ariel napisał:

W moim posiadaniu jest lek Amitriptylinum

znaczy się - sam sobie zapisałeś?
to i dawkowanie dobierz
;)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   ariel 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 4

Napisano 31 styczeń 2009 - 15:11

no właśnie do końca nie wiem jak, chce to zrobić dobrze... więc potrzebuje czyjejś pomocy ;)
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Guest 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 0

Napisano 31 styczeń 2009 - 15:14

na ulotce pisze ogólnie

Dawkowanie:
Doustnie. Dorośli i młodzież powyżej 16 r.ż.: początkowo 50-100 mg na dobę jednorazowo przed snem lub w dawkach podzielonych, następnie dawki zwiększa się stopniowo do uzyskania skuteczności; maksymalna dawka stosowana w leczeniu ambulatoryjnym wynosi 200 mg na dobę. Po uzyskaniu poprawy klinicznej należy stopniowo zmniejszyć dawkę do najmniejszej skutecznej dawki podtrzymującej (zazwyczaj 50-100 mg na dobę). Lek stosuje się w dawkach podzielonych (2-4 razy na dobę) lub w jednorazowej dawce przed snem. U pacjentów powyżej 65 lat leczenie należy rozpocząć stosując lek w dawce 25-75 mg na dobę (z uwagi na zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia działań niepożądanych, dawki leku należy zwiększać ostrożnie). Drażetki można przyjmować niezależnie od posiłków. W celu zmniejszenia prawdopodobieństwa nawrotów choroby zalecany czas leczenia wynosi 3-6 miesięcy.

lekarz musi powiedzieć jak w twoim przypadku
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   ariel 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 4

Napisano 31 styczeń 2009 - 15:26

czyli jak sadzisz, wziąłem jedna 10mg kolo 12 to powinienem wziąć następną koło 18?
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Guest 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 0

Napisano 31 styczeń 2009 - 15:28

"początkowo 50-100 mg na dobę jednorazowo przed snem lub w dawkach podzielonych"
ja z tego co innego rozumiem
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   ariel 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 4

Napisano 31 styczeń 2009 - 15:32

co zrozumieć przez dawki podzielone... właśnie ja chciałem podzielić.. ale jak
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   bodydance 

• Bywalec
  • PipPipPip
  • Postów 950

Napisano 22 luty 2009 - 17:57

ale to niech Ci lekarz powie, czy powinienes to brac i jak dawkowac...

ja bralam 50 mg rano i 25 mg do obiadu. Na kolacje byl Lerivon :P
Myślisz sobie, że gorzej już być nie może? To super! Teraz będzie tylko lepiej :)

gg 10363418
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   klarysa 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 1

Napisano 27 kwiecień 2011 - 22:33

Amitryptylina to dość stary lek, ale całkiem skuteczny w głębokiej depresji. Działanie leku odczułam po około 4 tygodniach brania. Oczywiście dawkę leku ustala lekarz psychiatra. Przed rozpoczęciem brania leku musiałam zrobić podstawowe badania kardiologiczne, jako że lek bywa w niektórych przypadkach szkodliwy dla zdrowia. W moim przypadku brałam lek jeden raz na dobę, wieczorem, 150mg (6x25mg). Włączanie leku trwało trochę, + jedna tabletka co 3-4 dni. Leku nie wolno odstawiać jednego dnia, tak jak przyjmowania nie zaczyna się od pełnej dawki terapeutycznej. Co do skutków ubocznych: zaburzenia akomodacji, suchość w ustach, zaparcia, senność, koszmary senne, bardzo wyraziste i kolorowe sny, bełkotanie, trudność "wybudzenia się", omdlenia przy nagłym wstaniu z łóżka, drżenie rąk. Po kilku tygodniach objawy się zmniejszają. Przy kilkuletnim braniu - kłopoty z miesiączką.Dobrze wspominam ten lek. Kilka lat dobrze działał. Od pewnego czasu biorę go znowu. Mimo, że męczą mnie strasznie skutki uboczne wiem, że na pełne działanie leku trzeba trochę poczekać. A więc czekam, bo w zasadzie co mi innego pozostało?

Użytkownik klarysa edytował ten post 27 kwiecień 2011 - 22:36

0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1