Strona 1 z 1
F20
Napisano 24 luty 2009 - 17:00
a co to dokladnie jest? Slyszalam o tym, wiem, ze jest zwiazene z psychiatria, ale nie znam tego pojecia...
Myślisz sobie, że gorzej już być nie może? To super! Teraz będzie tylko lepiej :)
gg 10363418
gg 10363418
Napisano 24 luty 2009 - 18:12
O właśnie - ja też nie bardzo wiem o co chodzi :/.
Nie szczycę się mądrością, Panie
Nie szczycę się z dostatku swych sił.
Nie jestem dumna z tego co posiadam...
www.fobicy.pl wpadajcie ;)
#0 Bot Reklamowy
Napisano 24 luty 2009 - 18:17
F20 w klasyfikacji chorob to schizofrenia paranoindalna
Gdy zabijasz potwory trzeba uważać by samemu nie stać się jednym z nich, bo gdy ty patrzysz w otchłan, otchłan patrzy także na ciebie. ...
Napisano 24 luty 2009 - 18:24
Aha dziękuję za wyjaśnienie
. Nie to mnie ominąło (jak na razie
).
Napisano 24 luty 2009 - 18:53
Wiem że to schizofrenia paranoidalna i chodzi mi o to czy ktoś z was ma w karcie taki zapis? Bo ja się dzisiaj dowiedziałam że mam w swojej karcie taki zapis a lekarka nigdy mi na ten temat nic nie mówiła. Leczę się na depresję lękową. Więc może ktoś z was wyjaśni mi o co chodzi?
Napisano 24 luty 2009 - 18:57
wydaje mi sie ze schizofrenia paranoidalna to jezykiem naukowym depresja lekowa, ale nie jestem pewny..
Napisano 24 luty 2009 - 20:31
Oj nie wiem, wydaje mi się, że to jednak dwa odmienne terminy ale też nie jestem pewna...
Napisano 24 luty 2009 - 21:18
depresja i schizofrenia to dwie rozne choroby.
Schizofrenia paranoidalna to jedna z postaci ten choroby, ktora cechuje sie wystepowaniem urojen, omamow. Towarzysza im rozne afekty i zachowania (np. lek, gniew, agresja). Tak przynajmniej mialam na studiach (medycznych)...
Schizofrenia paranoidalna to jedna z postaci ten choroby, ktora cechuje sie wystepowaniem urojen, omamow. Towarzysza im rozne afekty i zachowania (np. lek, gniew, agresja). Tak przynajmniej mialam na studiach (medycznych)...
Myślisz sobie, że gorzej już być nie może? To super! Teraz będzie tylko lepiej :)
gg 10363418
gg 10363418
Napisano 24 luty 2009 - 21:48
beatka - skoro lekarka nie powiedziała Tobie o takim rozpoznaniu, to coś jest nie tak;
być może jest to kwestia jakiś klasyfikacji dla naszego "ukochanego" funduszy zdrowia, i może takii wpis z jakiegoś powodu bardziej JĄ urządza
(pomyślałam o tym, ponieważ lekarka mojego syna - pulmonolog, na pierwszej wizycie wpisała w jego kartę "astma" jako rozpoznanie, chociaż chłopak wcale astmy nie ma, sama dałam nura wzrokiem w tę kartę, na moje pytanie o ten wpis nie umiała sensownie odpowiedzieć)
tak czy owak na Twoim miejscu wyjaśniłabym to z nią, to poważna sprawa!
być może jest to kwestia jakiś klasyfikacji dla naszego "ukochanego" funduszy zdrowia, i może takii wpis z jakiegoś powodu bardziej JĄ urządza
(pomyślałam o tym, ponieważ lekarka mojego syna - pulmonolog, na pierwszej wizycie wpisała w jego kartę "astma" jako rozpoznanie, chociaż chłopak wcale astmy nie ma, sama dałam nura wzrokiem w tę kartę, na moje pytanie o ten wpis nie umiała sensownie odpowiedzieć)
tak czy owak na Twoim miejscu wyjaśniłabym to z nią, to poważna sprawa!
#0 Bot Reklamowy
Napisano 24 luty 2009 - 22:06
na stronie z wikipedii (http://pl.wikipedia....ki/Schizofrenia) jest napisane, ze F20 to po prostu schizofrenia (a nie konkretna jej postac - paranoidalna)
gg 10363418
gg 10363418
Udostępnij ten temat:
Strona 1 z 1

Pomoc