wellbutrin
Napisano 24 listopad 2008 - 15:45
Nigdy nie miałam problemów z zaśnięciem a po leku takie nastąpiły.byłam u lekarza i dostałam jeszcze jeden lek do przyjmowania wraz z wellbutrinem,ale to też było nietrafione.Zbieram się do pójścia do lekarza ale szczerze mówiąc to nie bardzo już ufam Pani doktor a w okolicy nie słyszałam o innym.Nie wiem,może gdybym brała ten lek dłużej to nastąpiłaby poprawa,ale ja po prostu bałam się ,że coś sobie albo co gorsza komuś zrobię!! Może ktoś z Was zażywał ten lek i ma podobne spostrzeżenia???
Napisano 02 maj 2009 - 00:48
Obecnie schodze z Anafranilu na Wellbutrin. Rano Wellbutrin 150 na wieczór Anafranil 75 ( dawka poprzednia ruchoma ze 150-225).
Porównanie mam jeszcze z Effectinem i zamiennikiem Alventa.
Przy poprzednich czułam sie naprawde dobrze (pomijam skoki wagi), brak objawów przechodzenia z Effectinu na Anafranil. Tymczasem teraz widze znaczne pogorszenie zamopoczucia. Mdłości nie do opanowania i wstret do jedzenia.
Macie może jakies doswiadczenie z Wellbutrinem?
Napisano 09 maj 2009 - 18:54
Jeżeli chodzi o skutki ubooczne to jak do tej pory zarejestrowałem nadpobudliwość, nadmierną potliwość
zmniejszenie apetytu a z drugiej strony zwiększenie się libido... . Podstawową wadą tego leku (jak dla minie) jest to, że jest drogi (ok 50 zł opakowanie) i nie podlega w Polsce refundacji.
"I say again that we have much to hope from the flowers"
Sherlock Holmes
Napisano 13 maj 2009 - 23:22
Ja po tygodniu przyjmowania 150 Wellbutrinu i równoczesnie odstawiania Anafranilu musialam wrocic do poprzdniego leku. Zaczelo sie na mdlosciach, doszly zawroty glowy a pozniej widzenie za pomocą klatek. Psychiatra natychmiast kazala odstawic Wellbutrin. Nie wiem czy to moja reakcja na zupelna zmiane grupy leków czy objawy abstynenckie
Wczesniej bralam 150 Anafranilu, obecnie musialam zwiekszyc do 225 :/
Ta pochodna amfetaminy dała mi do myslenia. Ja kiedys bylam od niej uzalezniona wiec nietolerancje na Wellbutrin moge odrzucic
Dzieki i pozdrawiam
Napisano 15 maj 2009 - 18:06
Napisano 16 maj 2009 - 11:51
"I say again that we have much to hope from the flowers"
Sherlock Holmes
Napisano 16 maj 2009 - 16:24
Mysle ze skoncze opakowanie i pojde do lekarza zeby mi przepisal cos innego
Napisano 11 czerwiec 2009 - 09:38
W okresie przejściowym brałem 150mg Wellb. + 150mg Efe., teraz biorę rano 300mg Wellb.
Molo - wiem, o czym piszesz. Tuż po całkowitym przejściu na Wellbutrin miałem zawroty głowy - strasznie mocne, spadek koncentracji (tzn. jeszcze większy niż dotychczas...), skakanie obrazu (jak w źle wystrojonym, starym telewizorze), mdłości.
Niestety, trafiło to akurat na urlop mojego psychiatry
Serdecznie wszystkich pozdrawiam!
Napisano 19 czerwiec 2009 - 21:57
Efectinie i apetycik mam mniejszy:).
Pozdrawiam!
Napisano 06 lipiec 2009 - 23:33
molo napisał:
Ja po tygodniu przyjmowania 150 Wellbutrinu i równoczesnie odstawiania Anafranilu musialam wrocic do poprzdniego leku. Zaczelo sie na mdlosciach, doszly zawroty glowy a pozniej widzenie za pomocą klatek. Psychiatra natychmiast kazala odstawic Wellbutrin. Nie wiem czy to moja reakcja na zupelna zmiane grupy leków czy objawy abstynenckie
Wczesniej bralam 150 Anafranilu, obecnie musialam zwiekszyc do 225 :/
Ta pochodna amfetaminy dała mi do myslenia. Ja kiedys bylam od niej uzalezniona wiec nietolerancje na Wellbutrin moge odrzucic
Dzieki i pozdrawiam
Wellbutrin ma z Amfetaminą wspólne tylko pochodzenie od fenyloetyloaminy, jest to lek bardzo silnie zmodyfikowany, badania na zwierzętach wykazały np. zupełnie inną reakcję na bupropion i amfetaminę, tzn. bardzo małe dawki obu powodowały podobny efekt (lekkie pobudzenie), duże dawki miały działanie totalnie odmienne (bupropion nie powodował uczucia 'liking the drug' ~ euforii, tzn. zwierzęta same go nie przyjmowały. Badania te dotyczą świnek morskich, gdyż to właśnie u nich metabolizm bupropionu jest najbardziej zbliżony do met. u człowieka). Zdarzyło mi się spróbować amfy, nie byłem uzależniony, tolerowałem ją dobrze, bupropionu nie toleruję wcale - to trochę jak z metanolem i etanolem - zmiana nawet jednej grupy funkcyjnej w strukturze częsteczki może całkowicie zmienić działanie leku, pochodzeniem od fenyloetyloaminy nie sugerowałbym się zbytnio, tzn. ten lek działa inaczej, niż np. amfa (choć wyjątki zapewne się zdarzają, jak ze wszystkim).
Napisano 02 wrzesień 2009 - 22:42
Napisano 17 wrzesień 2009 - 21:13
Byłam totalnie "rozmontowana" psychicznie,mysli samobójcze wróciły.Co do stanu fizycznego to miałam ciągle mdłości i taki dziwny ścisk w przełyku,nawet podczas ziewania chciało mi się wymiotować.No i na szczęście przeszłam z niego na Zotral.
#13 Gość_toy._*
Napisano 17 wrzesień 2009 - 21:15
(w przeciwieństwie do lexotanu np)
Napisano 28 wrzesień 2009 - 13:54
Napisano 10 październik 2009 - 09:42
Napisano 05 listopad 2009 - 22:58
- lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz, kim jesteś."
* Depresja to nie choroba to tylko zły nawyk *
Mówisz, że masz wielkie problemy? To Co ON WIELKI ma na to powiedzieć ? Nick Vujicic Niesamowita wola życia! Cudowne ! http://www.youtube.c...h?v=AfKrKl6U-do
Napisano 29 czerwiec 2010 - 16:53
Wellbutrin biorę od 3 miesięcy. Mam chyba dość nietypową reakcje: po około 12 dniach przyjmowania dawki 150mg nastąpiła znaczna poprawa, która trwała niecałe 2 tygodnie. W reakcji na pogorszenie lekarz zwiększył mi dawkę do 300mg i wszystko się powtórzyło. Obecnie znowu jestem w punkcie wyjścia, a dodatkowo zrobiłam się nadpobudliwa. Te kilkanaście dni poprawy to pierwszy raz od prawie 2 lat kiedy mogłam normalnie rano wstać, zrobić cokolwiek, miałam siłę i chęć walczyć z codziennością, która po dwóch latach "spania" nie jest łatwa. Obecnie zaczynam dodatkowo brać Cital.
Pytam czy Ktoś miał może podobną reakcje? Czy po następnym miesiącu jest szansa na poprawę?
Napisano 22 listopad 2010 - 07:47
[...] wszyscy jesteśmy potencjalnymi nieboszczykami, ale niektórzy z nas mają jeszcze przed sobą sporo czasu [...].
Napisano 23 listopad 2010 - 09:39
[...] wszyscy jesteśmy potencjalnymi nieboszczykami, ale niektórzy z nas mają jeszcze przed sobą sporo czasu [...].
Napisano 28 listopad 2010 - 16:45

Pomoc