Depresja.ws - Forum: wellbutrin - Depresja.ws - Forum

Skocz do zawartości

Książki o Depresji

• 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

wellbutrin Oceń temat: -----

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   mała76 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Wyślij prywatną wiadomość
  • Grupa: Użytkownik
  • Postów 6

Napisano 24 listopad 2008 - 15:45

Witam. wiosną zażywałam lek o nazwie Wellbutrin,ale odczuwałam ogromne napięcie(jak przed jakimś bardzo ważnym wydarzeniem-na dłuższą metę nie do wytrzymania!!!)
Nigdy nie miałam problemów z zaśnięciem a po leku takie nastąpiły.byłam u lekarza i dostałam jeszcze jeden lek do przyjmowania wraz z wellbutrinem,ale to też było nietrafione.Zbieram się do pójścia do lekarza ale szczerze mówiąc to nie bardzo już ufam Pani doktor a w okolicy nie słyszałam o innym.Nie wiem,może gdybym brała ten lek dłużej to nastąpiłaby poprawa,ale ja po prostu bałam się ,że coś sobie albo co gorsza komuś zrobię!! Może ktoś z Was zażywał ten lek i ma podobne spostrzeżenia???
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   molo 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 8

Napisano 02 maj 2009 - 00:48

Ciekawa jestem Waszych opinii.
Obecnie schodze z Anafranilu na Wellbutrin. Rano Wellbutrin 150 na wieczór Anafranil 75 ( dawka poprzednia ruchoma ze 150-225).
Porównanie mam jeszcze z Effectinem i zamiennikiem Alventa.
Przy poprzednich czułam sie naprawde dobrze (pomijam skoki wagi), brak objawów przechodzenia z Effectinu na Anafranil. Tymczasem teraz widze znaczne pogorszenie zamopoczucia. Mdłości nie do opanowania i wstret do jedzenia.
Macie może jakies doswiadczenie z Wellbutrinem?
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Castrop 

• Bywalec
  • PipPipPip
  • Postów 557

Napisano 09 maj 2009 - 18:54

Witam molo Wellbutrin 150 zażywam ( z ok 2 tyg. przerwą ) od blisko 2 miesięcy. Z informacji dostępnych w Internecie wynika, że substancja czynna tego leku to w zasadzie pochodna anfetaminy (zmodyfikowana chemicznie w celu zmniejszenia właściwości uzależnijących)- działanie polega na blokowaniu wychwytu zwrotnego dopaminy (a nie saratoniny). Jeżeli chodzi o działanie tego preparatu w moim przypadku to już po kilku dniach stosowania leku zauważyłem poprawę jakości snu, zmniejszenie cholernie męczących pulpitacji serca i poczułem wyraźnie, że mój mózg zaczyna przynajmniej bronić się przed kolejnym atakiem depresji.
Jeżeli chodzi o skutki ubooczne to jak do tej pory zarejestrowałem nadpobudliwość, nadmierną potliwość
zmniejszenie apetytu a z drugiej strony zwiększenie się libido... . Podstawową wadą tego leku (jak dla minie) jest to, że jest drogi (ok 50 zł opakowanie) i nie podlega w Polsce refundacji.
Płakać nie umiem już od dawna czyich więc łez był ślad na poduszce gdy się zbudziłem?
"I say again that we have much to hope from the flowers"
Sherlock Holmes
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   molo 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 8

Napisano 13 maj 2009 - 23:22

Dzieki.
Ja po tygodniu przyjmowania 150 Wellbutrinu i równoczesnie odstawiania Anafranilu musialam wrocic do poprzdniego leku. Zaczelo sie na mdlosciach, doszly zawroty glowy a pozniej widzenie za pomocą klatek. Psychiatra natychmiast kazala odstawic Wellbutrin. Nie wiem czy to moja reakcja na zupelna zmiane grupy leków czy objawy abstynenckie ;) Reakcje na lek widze zupelnie przeciwne do moich.
Wczesniej bralam 150 Anafranilu, obecnie musialam zwiekszyc do 225 :/
Ta pochodna amfetaminy dała mi do myslenia. Ja kiedys bylam od niej uzalezniona wiec nietolerancje na Wellbutrin moge odrzucic ;)

Dzieki i pozdrawiam
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Beksa 

• Średniozaawansowany
  • PipPip
  • Postów 198

Napisano 15 maj 2009 - 18:06

obecnie zażywam paroksetyne i jeśli bedę miał problem ze spadkiem libido a buspiron nie pomoże, to myślę że spróbuje dołączyć ten lek do kuracji.
I Choose Life
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Castrop 

• Bywalec
  • PipPipPip
  • Postów 557

Napisano 16 maj 2009 - 11:51

A jednak Pani Psychiatra miała rację-zdecydowanie lek ten należy ptzyjmować w godzinach dopołudniowych- ostatnio zmieniłem sobie (na własną rękę) terminy przyjmowania Wellbutrinu na godziny wieczorne i pojawiła się koszmarna bezsenność-kolejny skutek uboczny-choć gdy przyjmowałem ten lek w godzinach porannych jakość snu znacząco sie poprawiła.
Płakać nie umiem już od dawna czyich więc łez był ślad na poduszce gdy się zbudziłem?
"I say again that we have much to hope from the flowers"
Sherlock Holmes
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Asha 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 4

Napisano 16 maj 2009 - 16:24

Witam. Ja Wellbutrim biore od ponad 3 tygodni 150. Jedynym skutkiem ubocznym bylo uczulenie (wysypka na plecach) ktore na szczescie ustapilo. Po za tym nie odczuwam jakiejs wiekszej poprawy. Od poru dni zwiekszylam dawke do 300 bez wiedzy lekarza i tez nie zauwazylam zadnych zmian ani na gorsze ani na lepsze.
Mysle ze skoncze opakowanie i pojde do lekarza zeby mi przepisal cos innego
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   huskey 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 8

Napisano 11 czerwiec 2009 - 09:38

Ja na Wellbutrin przeszedłem z Efectinu, bo jakoś Efectin się... hmm... nie wiem - wyczerpał? Tzn nie odczuwałem poprawy, a nawet zauważyłem lekkie spadki.
W okresie przejściowym brałem 150mg Wellb. + 150mg Efe., teraz biorę rano 300mg Wellb.
Molo - wiem, o czym piszesz. Tuż po całkowitym przejściu na Wellbutrin miałem zawroty głowy - strasznie mocne, spadek koncentracji (tzn. jeszcze większy niż dotychczas...), skakanie obrazu (jak w źle wystrojonym, starym telewizorze), mdłości.
Niestety, trafiło to akurat na urlop mojego psychiatry :P więc postanowiłem sprawę przeczekać. Po 2 tygodniach zostały tylko poranne mdłości (ale przyjmuje lek na czczo, więc może przez to; jakoś nie mogę się zmusić do zjedzenia czegokolwiek rano...), bardzo rzadkie zawroty głowy (głównie przy nagłych zmianach ciśnienia) i niekiedy "skakanie" literek (już nie całego obrazu :) ). Ja obserwuję u siebie poprawę, więc może po prostu trzeba przeczekać ze 2 tygodnie.

Serdecznie wszystkich pozdrawiam!
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   babra6 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 9

Napisano 19 czerwiec 2009 - 21:57

witam,ja biorę Wellbutrin 150 mg od 2 miesęcy,przeszłam na niego z Efectinu 225 mg(po podniesieniu dawki ze 150 mg do 225 mg zaczęłam przesypiać 16 godzin na dobę a miało mnie pobudzić...).Przez pierwszy tydzień brania Wellbutrin 150 mg czułam się jak bym miała adhd,przestałam sypiać,nie czułam zmęczenia,roznosiła mnie energia...niestety ten cudowny okres minął.teraz czuję się ,,średnio",nie śpię tyle co na
Efectinie i apetycik mam mniejszy:).
Pozdrawiam!
..coś przeszkadza mi żyć... czy to przypadkiem nie ja sama...
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   inwerter 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 12

Napisano 06 lipiec 2009 - 23:33

molo napisał:

Dzieki.
Ja po tygodniu przyjmowania 150 Wellbutrinu i równoczesnie odstawiania Anafranilu musialam wrocic do poprzdniego leku. Zaczelo sie na mdlosciach, doszly zawroty glowy a pozniej widzenie za pomocą klatek. Psychiatra natychmiast kazala odstawic Wellbutrin. Nie wiem czy to moja reakcja na zupelna zmiane grupy leków czy objawy abstynenckie ;) Reakcje na lek widze zupelnie przeciwne do moich.
Wczesniej bralam 150 Anafranilu, obecnie musialam zwiekszyc do 225 :/
Ta pochodna amfetaminy dała mi do myslenia. Ja kiedys bylam od niej uzalezniona wiec nietolerancje na Wellbutrin moge odrzucic ;)

Dzieki i pozdrawiam

Wellbutrin ma z Amfetaminą wspólne tylko pochodzenie od fenyloetyloaminy, jest to lek bardzo silnie zmodyfikowany, badania na zwierzętach wykazały np. zupełnie inną reakcję na bupropion i amfetaminę, tzn. bardzo małe dawki obu powodowały podobny efekt (lekkie pobudzenie), duże dawki miały działanie totalnie odmienne (bupropion nie powodował uczucia 'liking the drug' ~ euforii, tzn. zwierzęta same go nie przyjmowały. Badania te dotyczą świnek morskich, gdyż to właśnie u nich metabolizm bupropionu jest najbardziej zbliżony do met. u człowieka). Zdarzyło mi się spróbować amfy, nie byłem uzależniony, tolerowałem ją dobrze, bupropionu nie toleruję wcale - to trochę jak z metanolem i etanolem - zmiana nawet jednej grupy funkcyjnej w strukturze częsteczki może całkowicie zmienić działanie leku, pochodzeniem od fenyloetyloaminy nie sugerowałbym się zbytnio, tzn. ten lek działa inaczej, niż np. amfa (choć wyjątki zapewne się zdarzają, jak ze wszystkim).
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   yacko30 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 12

Napisano 02 wrzesień 2009 - 22:42

ten wellbutrin to g... po miesiacu brania mysli samobojcze nasilily sie bardzo mocno ,lęki pojawily sie juz po paru dniach.ten lek powinien byc wycofany ze sprzedazy!
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   bezpowrotna 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 7

Napisano 17 wrzesień 2009 - 21:13

Zażywałam wellbutrin przez dwa miesiące i czułam się gorzej niż przed rozpoczęciem leczenia.
Byłam totalnie "rozmontowana" psychicznie,mysli samobójcze wróciły.Co do stanu fizycznego to miałam ciągle mdłości i taki dziwny ścisk w przełyku,nawet podczas ziewania chciało mi się wymiotować.No i na szczęście przeszłam z niego na Zotral.
coraz lepsze widoki na coraz gorsze perspektywy...
0

#13 Gość_toy._*

• Grupa: Gość

Napisano 17 wrzesień 2009 - 21:15

tak, brałam... jakoś bezboleśnie dał się odstawić
(w przeciwieństwie do lexotanu np)
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   depresyjny890 

• Średniozaawansowany
  • PipPip
  • Postów 188

Napisano 28 wrzesień 2009 - 13:54

Lek na depresję który dobrze działa na libido? A to ciekawe . Tak się zastanawiałe nad tymi lekami którę działają na dopaminę. Może to coś dla mnie. Cholera go wie... Chyba jednak nie zaryzykował bym zejścia z anafranilu
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   onna 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 22

Napisano 10 październik 2009 - 09:42

Ja biorę wellbutrin i mam bardzo mieszane uczucia co do niego. Pobudził mnie, bo wcześniej to mogłam przespać całe życie. Sen był moim wybawieniem i ciągle chciało mi się spać. Trochę wpłynął na libido. To akurat dobre wpływy w moim przypadku. Ale... czuję się zdenerwowana, szybko wpadam w złość, ciężko się uspokajam, wróciły stany lękowe, mam bóle głowy. Nie wiem ile przez ten lek ale chyba nie wytrzymam na nim długo. Wcześniejsze leki poprawiały mi nastrój, nawet czasem umiałam się uśmiechnąć. Ten lek nie wpływa na nastrój, działam ale tak jakby obok wszystkiego. Znów wróciło zobojętnienie.
słońce rani me oczy, wolę kąpać się w cieniu
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Eniros 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 132

Napisano 05 listopad 2009 - 22:58

Polecam Wellbutrin, jeśli jest dobrze tolerowany i jeśli leki na sertoninę u Ciebie nie działają jak należy.
"Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś
- lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz, kim jesteś."
* Depresja to nie choroba to tylko zły nawyk *
Mówisz, że masz wielkie problemy? To Co ON WIELKI ma na to powiedzieć ? Nick Vujicic Niesamowita wola życia! Cudowne ! http://www.youtube.c...h?v=AfKrKl6U-do
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   muda 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 1

Napisano 29 czerwiec 2010 - 16:53

Witam
Wellbutrin biorę od 3 miesięcy. Mam chyba dość nietypową reakcje: po około 12 dniach przyjmowania dawki 150mg nastąpiła znaczna poprawa, która trwała niecałe 2 tygodnie. W reakcji na pogorszenie lekarz zwiększył mi dawkę do 300mg i wszystko się powtórzyło. Obecnie znowu jestem w punkcie wyjścia, a dodatkowo zrobiłam się nadpobudliwa. Te kilkanaście dni poprawy to pierwszy raz od prawie 2 lat kiedy mogłam normalnie rano wstać, zrobić cokolwiek, miałam siłę i chęć walczyć z codziennością, która po dwóch latach "spania" nie jest łatwa. Obecnie zaczynam dodatkowo brać Cital.
Pytam czy Ktoś miał może podobną reakcje? Czy po następnym miesiącu jest szansa na poprawę?
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Balladyna 

• Weteran forum
  • PipPipPipPip
  • Postów 1038

Napisano 22 listopad 2010 - 07:47

Przestudiowałam te parę wpisów o Wellbutinie i chyba nie jest to lek dla mnie. Biorę go 28 dni. Na początku przez 2 tyg bylo ok ale następne dni to jakiś koszmar. Mi chyba przeszkadza nadmiiar nikotyny w sobie. Podobno ten lek biorą osoby , które chcą rzucić palenie. Jest tam jakiś składnik. Mi niestety nie pomoglo bo palę jeszcze więcej a przy tym , pewnie co zrozumiale mam ucisk w klatce piersiowej nie do wytrzymania. Napięcie o którym po Asentrze prawie zapomnialam pojawilo sie ze zdwojoną silą. Biorę jeszcze Setaloft 50 ale to podobno ta sama grupa co Asentra. Dzisiaj mam wizytę u lekarza , ciekawe co zaproponuje mi p. doktor.
Dołączona grafika[...] wszyscy jesteśmy potencjalnymi nieboszczykami, ale niektórzy z nas mają jeszcze przed sobą sporo czasu [...].

0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Balladyna 

• Weteran forum
  • PipPipPipPip
  • Postów 1038

Napisano 23 listopad 2010 - 09:39

Ja niestety nie mogę go brać mam już nowy jakiś starej generacji Doxepin. Podobno ten wallbutrin jest świetnym lekiem na koncentrację . Biorąc nowy zapewne nie będe mogła prowadzić samochodu Dołączona grafika i przytyję dużo Dołączona grafika
Dołączona grafika[...] wszyscy jesteśmy potencjalnymi nieboszczykami, ale niektórzy z nas mają jeszcze przed sobą sporo czasu [...].

0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Digon 

• Nowy uczestnik
  • Pip
  • Postów 61

Napisano 28 listopad 2010 - 16:45

A ja biorę od dwóch lat mianserynę ( Deprexolet ) oraz od trzech miesięcy Wellbutrin. Tę pierwszą wieczorem 90mg, ten drugi rano 150mg. Obserwuję u siebie wzrost ciśnienia tętniczego do 185/100 mmHg. W związku z tym będę musiał chyba z Panią Doktor przedyskutować zmianę leku. Nadmieniam, że odczuwam pozytywne pobudzenie, lecz skutki organiczne są zbyt niebezpieczne, by kontynuować leczenie lekiem Wellbutrin. Przedtem dwanaście lat leczono mnie Anafranilem, z dobrym skutkiem, pod koniec niestety ze słabszym.
0

Udostępnij ten temat:

• 2 stron +
  • 1
  • 2